Jump to content

A pálma, ami kókusz helyett bogyót terem – 5 érdekesség a szabalpálmáról

2019. 03. 26. 09:57

A szabalpálma termése ősidők óta az ember szolgálatában van, így nem egy újkeletű super food-ról vagy csodabogyóról van szó. A sokoldalú növény azonban ritkaságszámba menő tulajdonságokkal bír, lássuk mi az, amit egészségmegóvó hatásán túl érdemes tudni a bogyóról.

A szabalpálma különlegessége már ott kezdődik, hogy a növény neve tulajdonképpen két különböző pálmafajtát is jelent egyszerre. Az angolul Saw Palmetto-ra keresztelt növény azonban bővelkedik olyan adottságokkal, amelyeket bármely európai társa is megirigyelne.

Tűzálló, sóálló szupererő

A forróságról és tüzekről is ismeretes Floridában őshonos növény alkalmazkodva a trópusi időjárási viszonyokhoz, gyakorlatilag tűzállóvá vált az évszázadok folyamán. Extraerős ellenállóképessége azonban nem áll meg ennyinél, mert kifejezetten jól bírja a maró sót, a hideget és a szárazságot is. Mindennek köszönhetően hamar építőalapanyaggá avanzsálták a hozzáértő szemek.

Kókusz helyett bogyó

Ha pálmafa, akkor kókuszdió, legalábbis a legtöbbeknek valószínűleg a kemény héjú, jellegzetes ízű kókuszdió jelenik meg lelki szemei előtt a pálmafa szó hallatán. A szabalpálma azonban különleges növény, így termése sem szokványos.


A szabalpálma ugyanis apró, meggy vagy cseresznyeméretű vöröses, feketés bogyókat terem. Ez a növény legértékesebb része, és egyaránt alkalmas emberi és állati fogyasztásra is.

Színében az ereje

A bogyó színe nem túl csalogató, lévén, hogy általában vöröses-barna vagy fekete színű. Azonban a bogyó színét a benne található értékes tápanyagok adják. Minél inkább sötét árnyalatban pompázik a termés, annál nagyobb az egészségőrző hatása.

Nyersen is ehető

A szabalpálma érdekessége, hogy termése gyakorlatilag a leszedést követően fogyasztható, akár nyersen is. Régebben olajat is sajtoltak belőle, amelyet számos dologra felhasználtak a kozmetikumok világán belül.

Florida jelképe

A szabalpálma nem csak termésében és hatóanyagtartalmában eltérő fajtársaitól, hanem eszmei értékében is. Ugyanis, ez a fa Florida jelképe, bő háromszáz éve.

(Forrás: szerkesztőség)