Jump to content

Ritka, mint a fehér holló, avagy miért olyan értékes a szabalpálma?

2019. 03. 26. 09:50

Manapság nehéz elképzelni, hogy vannak még olyan növények, amelyek csak korlátozott számban érhetők el. A szabalpálma azonban ellenállva az iparosodásnak évente csupán egyszer takarítható be, különleges termésére pedig milliók várnak. Utánajártunk, hogy kerül a szabalpálma a termőföldről a gyógykészítménybe. 

A szabalpálma különleges növény, hiszen természetes hatóanyagtartalma képes arra, hogy a férfiak szervezetében visszaállítsa a hormonháztartás egyensúlyát, és az öregedéssel járó leggyakoribb problémákat is enyhítse. Azonban addig, hogy gyógykészítmény formájában a patika polcaira kerülhessen, hosszú utat tesz meg.

400 000 hektár, egyetlen földrész

A szabalpálma kalandvágyóbb válfajai is maximum Dél-Kaliforniáig merészkedtek, egyébként a vadontermő növény egy 400 000 hektáros területen lelhető csak fel, Floridában. A növény kiválóan ellenáll az időjárás viszontagságainak, mégis különleges szúrós tövissel borítja magát. Angol nevét a Saw Palemtto-t is innen kapta.

A betakarítást ez azonban nem gátolja. A tűhegyes fogacskák nem sértik a hozzáértő kezeket, ugyanis a levelektől jól elhatárolódva találhatók meg a bogyók, melyeket egy erősebb rázással, a törzs vagy az ág ütlegelésével könnyen be lehet takarítani. A szüretelésnél azonban arra is kell figyelni, hogy inkább az érettebb, vöröses-barnás, feketés szemek kerüljenek a kosárba.

Pálmáról a szárítóba

Ahogy korábban is szó volt róla, a bogyókat már a leszedésük napján értékesítésre bocsájtják, mert másnap felhasználhatatlanná válnak a gyors rothadási folyamatok miatt. Az bogyók így szinte egyből a szárító vállalatoknál kötnek ki, amelyek közül sok cég helyi létesítményekben szárítja ki a bogyókat.

A szárított termést független nagykereskedők értékesítik a kivonat gyártóknak. A kivonat gyártók eladják a kivonatot (alkoholos, hexán vagy CO2 kivonatokat), amelyekből az extraktumot lágy zselatin kapszulákba töltik majd a kapszulákat bliszterekbe és dobozokba helyezik. Így kerül tehát a szabalpálma bogyója a floridai ültetvényekről a hazai patikák polcsorára.

(Forrás: szerkesztőség)