Jump to content

Tomboló szélben szalutál, mindennek ellenáll, mégis kordában tartják –a szabalpálma viszontagságai

2019. 03. 26. 10:07

A szabalpálma természetes lelőhelyét alaposan megtépázta tavaly a természet ősereje. A földrész időjárási sajátosságain túl, azonban az engedélyek is próbára teszik az ültetvénytulajdonosokat. Miért óvják ennyire és mennyi bogyó szükséges az ínséges időkben a körforgás fenntartására?

 

A szabalpálma vagy más néven fűrészpálma vadontermő mivoltából fakadóan jócskán ki van téve a természet kegyeinek. Hol pusztító forróság, hol pedig mindent elsöprő tornádó tépázza a fák derekát. Az efféle hektikus időjárás pedig hatással van a termés mennyiségére és minőségére is.

Mennyi szabalpálma szükséges a körforgáshoz?

Csak viszonyításképpen, ahhoz, hogy a gyógyszertárak polcain sorakozó készítményekben 320 milligrammnyi hatóanyag fellelhető legyen a szabalpálma bogyójából, 32 kilogramm friss, majd 10 kilogramm szárított bogyóra van szükség, amelyből csupán 1 kilogrammnyi kivonat nyerhető.

Árnyalva a képet, ahhoz, hogy csak a magyarországi igényeket kielégíthessék a gyártók, 6 616 kilogrammnyi kivonat szükségeltetik, amit hozzávetőlegesen 66 000 kilogramm szárított bogyóból lehet kinyerni. Ezutóbbi mennyiség pedig 2 117 100 kilogramm friss bogyót igényel. Egyszóval, ahhoz, hogy egy aprócska ország igényei kielégíthetővé váljanak, rengeteg friss szabalpálma bogyóra van szükség. Érzékeltetésképp, ez 353 hím elefánt súlya és akkor még nem beszéltünk a világ többi pontjáról.

Ahhoz, hogy az állandó termelés fennmaradhasson, a 400 000 hektárnyi szabalpálma ültetvényeknek rendre kell bogyót szolgáltatni. Igen ám, csakhogy az időjárás is közbeszól.

Viharok, forróság, óceáni só fogságában

2018-ban nem volt könnyű éve a növénynek. Floridán is keresztül söpört néhány pusztító hurrikán, aminek következtében a narancssárga (érett) bogyók csak kisebb mennyiségben váltak elérhetővé. Ez több okból is problematikus. Egyrészről, mert az ellátási láncban nincs tartalékkészlet a bogyókból, másrészt azért, mert a megnövekedett kereslet spekulációt eredményez.

A problémát tetézi az is, hogy a betakarításhoz szükséges engedély megszerzése is nehézkesebbé vált az évek előrehaladtával, és a közterületen való betakarítás is korlátozottabb és engedélyköteles. A Mexikóból érkező munkaerő esetében pedig a szüretelőknek az amerikai hatóságoktól is engedélyre van szükségük.

A szabalpálma beszerzése így több fronton is nehézkes. Egyrészt az időjárás sem könnyíti meg az ültetvényesek dolgát, egy-egy rosszabb hónap pedig komoly kiesést és mennyiségbéli csökkenést okoz, nem beszélve az így növekvő beszerzései árról.

(Forrás: szerkesztőség)