Jump to content

Ördögtől való kábítószer vagy a gyógyulás Szent Grálja? Az orvosi marihuána

2019. 04. 15. 15:00

Már a világ számos pontján használják gyógyításra a kendert, sőt nem is kell olyan messzire menni, mert környező szomszédjaink sem zárkóznak el tőle. Itthon azonban tiltólistás. De vajon tényleg kell ennyire félni tőle?

Az eufória feláldozása a fájdalomenyhítés oltárán elég indok arra, hogy igenis orvosi célokra használják a marihuánát, legalábbi a tengerentúlon és néhány közelebbi országban. Mivel a marihuána szó hallatán sokaknak még mindig a rasztafárik és a vörös szemű tinédzserek ugranak be, így valóban nehéz elképzelni, hogy a dolog jól is elsülhet, pedig van erre példa.

Mi fán terem az orvosi kender?

A gyógyításban gyakorlatilag ugyan azt a növényt hasznosítják, mint amit az élvezetek hajhászásakor szoktak. De, akkor mégis miért működik? Nagyon egyszerű.

A növényben rengeteg kémiai vegyület található, és ezek eltérő hatást fejtenek ki a szervezetben. Mindegyik közül a legismertebb a THC, ami gyógyászati szempontból nagyon is kívánatos, mert fájdalomcsillapítóhatású, illetve a legfrissebb kutatások szerint a szklerózis multiplex okozta mozgásszervi problémákat is képes enyhíteni.

A THC mellett az orvostudomány számára a CBD vegyület a másik fontos alkotóelem. Szintén képes fájdalmat csillapítani, csökkenteni a gyulladást, viszont az epilepsziás görcsökön és a mentális betegségeken is képes enyhíteni, kezelni azokat.

Utóbbi nem okoz bódultságot, az előbbi igen, viszont a kettő együttes kölcsönhatása fantasztikus eredményeket produkál a gyógyászatban.

Előny vs hátrány?

Hátrányai közé leginkább az tartozik, hogy még mindig egy komoly ellenállás, negatív felhang tapad a marihuánához, pedig a klasszikus gyógyszerekkel ellentétben, nem okoz annyi kárt a szervezetnek, nincs váratlan mellékhatása, mert szervezetazonos módon működik.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)