Jump to content

Három éven belül lehetségessé válhat a disznószív átültetése emberbe

2019. 08. 26. 16:00

Terence English sebész, aki Nagy-Britannia első sikeres szívátültetését hajtotta végre 40 évvel ezelőtt, azt mondta, kollégája még idén megkísérli egy disznó veséjének átültetését emberbe.

Azt remélik, ezzel kikövezik az utat a bonyolultabb szervátültetésekhez a xenotranszplantációban, amely lényege, hogy egy másik faj szervezetébe ültetnek át sejteket, szöveteket vagy egész szerveket – olvasható a Daily Mail hírei közt.

Terence English szerint, ha sikeresen el tudják végezni a vese átültetését, nagy rá az esély, hogy a szívátültetést is végre lehet majd hajtani néhány éven belül.

Csak Nagy-Britanniában az új szívre várakozók 280 fővel haladják meg a rendelkezésre álló szervek számát, így ha állati szervekkel növelni lehetne a mennyiséget, az óriási lépést jelentene a gyógyításban.

A sertések szervei egyébként azért ideálisak a transzplantációkhoz, mert méreteik hasonlóak az emberekéhez.

Christoper McGregor, aki az első angol szívátültetésben közreműködött, most egy új eljáráson dolgozik, és azt reméli, hogy a veseátültetést néhány hónapon belül eredményesen végre tudják hajtani kollégáival.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy a szerveket úgy készítsék elő és módosítsák a géneket, hogy az eljárás után az emberi szervezetből való kilökődésre minél kisebb esély legyen. 

Nem ez lesz az első alkalom, hogy egy disznó szervét ültetik át főemlősbe: Amerikában például sikeresen ültettek át szívet egy páviánba a meglévő szíve mellé, és a beültetett szerv két évig működött.

Németország pedig a tavalyi évben ültettek több páviánba disznószívet, és hat hónapig sikerült életben tartani őket.

 

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)