Jump to content

Intelligens technológia a fogyatékkal élők támogatására

2019. 08. 28. 18:00

A Tech4Good díj nyertesei által fejlesztett eszközök célja a kulturális és a szabadidős tevékenységek elérhetőségének növelése, az emberek összehozása.

Angliában a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint húsz felnőttből egy gyakran vagy folyamatosan magányosnak érzi magát. A fogyatékkal élőknek pedig a kétharmada számolt be ugyanerről. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a szociális otthonok száma több mint 40%-kal csökkent 2010-hez képest. A többi között ezen a helyzeten szeretnének változtatni az idei Tech4Good díjak nyertesei.

Akadálymentes muzsikálás

Amikor Simon Tew a Nottingham Able Orchestra vezetője lett, olyan mozgássérült zenészekkel dolgozik együtt, akik iPad-eket és más technológiát használnak a zenéléshez. Tew viszont rájött, hogy egyes résztvevők nem tudnak teljes mértékben csatlakozni, mert egyszerűen nem képesek használni a tablet vagy a számítógép billentyűzetét. Így megalkotta számukra a Control One joystickot.

Az elektromos kerekesszék vezérlőjéhez hasonló eszközzel a mozgáskorlátozott emberek összetett zenei műveleteket is végezhetnek. Válthatnak a hangszerek, a műfajok és az ütemek között, valamint csoportosan, különböző hangszerek egyidejű használatával is zenélhetnek.

Habár a Control One eredetileg a fiatal zenészek támogatására született, a Tech4Good díjat elnyerő Tew foglalkozás- és zeneterápiákon, valamint a demenciában szenvedőket gondozók számára is szeretné elérhetővé tenni azt.

Intelligens olvasószemüveg

Díjat nyert a Nemzeti Színház okos, feliratozó szemüvege (Smart Caption Glasses) is. Az eszköz képes érzékelni a színpadon elhangzó szöveget és zenét, amit aztán szöveggé alakít át és WiFi-n továbbít, lehetővé téve a siket nézők számára is az előadás verbális követését. A szemüveg jelenleg a színdarabok 80%-a esetén érhető el.

A sikeres projektek között kiemelhető az ökológiai lábnyom csökkentését bemutató Ecoed Life játék applikáció vagy az Inka project által kifejlesztett alkalmazás is. Utóbbi a nyelvi nehézségekkel – például afáziával – küzdőket segíti versek és prózai szövegek megírásában.

Navigációs fehérbot

A leginspirálóbb alkotás pedig talán Mihika Sharma nevéhez köthető, aki csupán ötéves volt, amikor megtervezte a látássérült emberek haladását segítő intelligens botot. Ötlete akkora sikert aratott, hogy a University College London segített neki a prototípus elkészítésében. Az immár kilenc esztendős lány fejlesztése beépített szenzorokat alkalmaz a különféle akadályok és a pocsolyák észleléséhez. A tulajdonos okostelefonjának GPS rendszeréhez történő csatlakozás révén pedig jobb és bal oldali rezgésekkel segíti a navigációt - írja az m2mzona.hu.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, m2mzona.hu/Fotó: pixabay.com)