Jump to content

Új vértisztító technológiával gyógyítanák a leukémiát

2019. 11. 19. 13:25

A kutatók kifejlesztettek egy új mágneses „vértisztító” rendszert, melynek segítségével a leukémia, a szepszis és a malária órák alatt eltávolítható a vérből.

George Frodsham, a rendszer feltalálója szerint a MediSieve-nek nevezett technológiával valószínűleg már 2020-ban elkezdik az emberi kísérleteket – írja a Mirror.

Elméletileg szinte bármivel megbirkózhat. Mérgekkel, kórokozókkal, vírusos baktériumokkal. Mindennel, ami a vérhez köthető” – mondta a módszerről Frodsham a The Telegraphnak.

Hozzátette: ha valakinek daganata van, akkor azt műtéti úton távolítják el. A vérrák egy daganat a vérben, akkor miért ne vehetnénk ki ugyanilyen módon? Most már tudjuk, hogy lehetséges, csak a részleteket kell pontosítani.

Mágnessel ejtik csapdába a rákos sejteket

Az új rendszer alkalmazásánál vért vesznek a betegektől, majd apró mágneses részecskéket fecskendeznek be nekik, amelyek egy adott betegséghez kötődnek. Ezután mágnesek segítségével csapdába ejtik a megkötött anyagokat, mielőtt a tiszta vért visszajuttatják a páciensekbe.

A folyamatot ezután többször megismétlik, amíg a betegség olyan alacsony szintre nem kerül a szervezetben, hogy az immunrendszer vagy egy rövid ideig tartó gyógyszeres kezelés segítségével eltávolítható legyen. Meglepő módon, az egész folyamat csupán néhány órát vesz igénybe.

Érdekes ötlet, de nem végleges megoldás

A Bloodwise vérrákos jótékonysági szervezet kutatási igazgatója, Alasdair Rankin a The Telegraphnak elmondta: akármilyen meglepő, kísérleti célból a laboratóriumi tudósok évtizedek óta használják a mágneses gyöngyökhöz kapcsolt antitesteket a sejtek szétválasztására.

Az új módszer hatékonyságával kapcsolatban hozzátette: bár nagyon érdekesnek tartja, sajnos a vérrákos sejtek nem mind a vérben keringnek. Néhány a csontvelőben és a nyirokcsomókban marad, ezért a vérrák – például a leukémia – gyógyításának egyetlen módja az, hogy ezeket a sejteket teljes mértékben eltávolítják, különben a rák visszatér.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)