Jump to content

Őssejtterápiával gyógyítottak meg koronavírus-fertőzötteket Kínában

2020. 03. 05. 20:00

Kínai kutatók vizsgálják az őssejtkezelés technológiájának alkalmazását a Covid–19 új koronavírussal súlyosan fertőzött betegek kezelésében, négy beteget már gyógyultan engedtek haza a kórházból – közölte a Science and Technology Daily című kínai napilap.

Az őssejtkezelés klinikai vizsgálatai folytatódnak” – idézte a lap Hszü Nan-ping tudományos és technológiai miniszterhelyettest.

Az őssejtek képesek az önmegújulásra vagy sejtosztódással differenciálódni a szervezet speciális funkciót ellátó testi sejtjeivé, például vér-, tüdő-, szívsejtekké. Az őssejtterápiákat már használják egyes fertőző betegségek és komplikációk kezelésében. A H7N8 madárinfluenza idején jó eredményeket mutattak fel a fertőzöttek kezelésében.

Csuo Vej, a kínai nemzeti őssejtkutató program vezetője elmondta, hogy a kutatók jelenleg a kritikus állapotú új koronavírus-fertőzöttek állapotának javítására összpontosítanak elsősorban az őssejtkezeléssel.

A súlyos betegeknél állapotuk súlyosbodását vagy halálukat a gyulladásos roham okozza, amikor a immunrendszer a gyulladás által túlzottan aktiválódik. Ez tüdőkárosodást, légzésgyengülést okozhat, egyes betegeknél légzéselégtelenség léphet fel.

A tüdő gyulladása és sérülése áll az őssejtkezelés középpontjában” – hangoztatta Csuo. A tüdőszövetek károsodása halálos lehet, és az őssejtterápia segíthet helyreállítani a károsodást – magyarázta.

A kezelésekben a kutatók jelenleg három – mesenchymális, tüdő és embrionális – őssejttípust alkalmaznak.  Az őssejtekből készített szert a tüdőbe fecskendezik be. Az őssejtek javíthatják az immun mikrokörnyezetet a tüdőben és csökkenthetik a gyulladás okozta tüdőelégtelenség kockázatát.

A technológia széles körű használata azonban még távoli a Covid–19 betegeknél – figyelmeztettek a kutatók. Az ilyen típusú új szereknek vagy terápiának a biztonságosságát és hatékonyságát klinikai tesztek során kell igazolni – hangsúlyozta Csuo.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)