Jump to content

Lábfejtornával a diabétesz tünetei ellen!

2020. 04. 23. 08:30

A cukorbetegség egyik jellegzetes tünete a lábakat érinti. A lábfej gyakran bizsereg, érzéketlen, fájó és, van, hogy az ember az érzi, mintha vattán járna. A kellemetlen szimptómák viszont csökkenthetők egy kis lábfejtornával.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2030-ra 366 millió, azaz közel kétszerannyi cukorbeteg él majd a világon, mint most. Sőt azzal számolnak, hogy ez válik a hetedik leggyakoribb halálozási okává, a világ lakosságának körében.

Hazánkban 7-800 000 embert érint a betegség. A nemek aránya is megfordult; a 80-as években még több nő volt cukorbeteg, ma már kis különbséggel, de egyértelműen a férfiaknál diagnosztizálják sűrűbben a betegséget.

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei között a fokozott éhségérzet, a testtömeg csökkenése, levertség, fáradtság, fokozott szomjúság, bővebb vizeletképződés a leggyakoribb, amelyeket észlelve nem árt orvoshoz fordulni. A 2-es típusú cukorbetegség ezzel szemben szinte tünetmentes. Éveken át „lappanghat”, és nem ritka, hogy a betegséget a kialakulásától számított tíz év múlva fedezik csak fel. Utóbbi esetében inzulinrezisztencia áll fenn, ami azt jelenti, hogy a vércukorszintet a szervezet a termelődő inzulin ellenére sem tudja csökkenteni, míg előbbinél a szervezet elpusztítja az inzulintermelésért felelős hasnyálmirigysejteket.

A cukorbetegség mindkét formája viszont okozhat a lábfejet érintő panaszokat. A zsibbadás, fájdalom vagy érzéketlenség gyakori tünet. Ennek elkerülése, csökkentése érdekében célszerű naponta lábfejgyakorlatokat végezni, valamint a B1-vitamint is a mindennapok részévé tenni.

A betegség azonban megelőzhető és kezelhető, csupán diéta és sport kell hozzá. Az étrend kialakítása éppolyan fontos, mint a napi minimum harminc perces testmozgás. Utóbbi nagyban hozzájárul a betegség kockázatának csökkentéséhez és kezeléséhez. Mégis talán a diétára kell egy hajszálnyival jobban odafigyelni, ugyanis bizonyos ételek fokozhatják a betegség intenzitását, kialakulását.

Lábfejtorna

Igazából nincs kőbe vésve, hogy mely lábfejtorna a legjobb, így saját magadnak is kitalálhatod, hogyan tornáztasd meg lábfejed. Például körözz lábfejeddel, majd hajtsd be és egyenesítsd ki a lábujjaid. A lábfej oldalsó és felfelé, lefelé történő mozgatása is hasznos, illetve megfeszítése majd elernyesztése.

A torna mellett az ereket és a vérkeringést nagyon jól edzi a váltófürdő vagy a szaunázás, de akár egy könnyed masszázs is jótékonyan hat rá.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)