Jump to content

Az oszakai egyetemen már embereken tesztelnek egy oltóanyagot

2020. 07. 02. 13:30

Az oszakai egyetemi kórházban megkezdődött egy koronavírus elleni oltóanyag klinikai tesztelése embereken – közölte kedden az NHK japán közszolgálati televízió.

A vakcinát az AnGes gyógyszeripari vállalat fejlesztette ki, és ez az első oltóanyag, amelyet embereken próbálnak ki Japánban.

A tesztelés első szakaszában a kórház 20-30 önkéntes orvosa vesz részt. Egyesek közülük nagy adag oltóanyagot kapnak, hogy meg tudják határozni a szer majdani pontos adagját. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a vakcina hatékony, és nincsenek mellékhatásai, akkor ősszel a kórház mintegy négyszáz páciensén kezdődik meg a tesztelés.

Az AnGes nukleinsav-alapú vakcinát fejlesztett ki, amit már sikeresen teszteltek patkányokon. A vállalat május végén közölte, hogy antitestek képződtek a rágcsálók szervezetében.

Jelenleg a világon legalább tíz, koronavírus elleni vakcinával folynak kísérletek. Korábban Abe Sindzó japán miniszterelnök javaslatot tett egy nemzetközi szervezet létrehozására, amely kifejezetten az oltóanyagok szabadalmaztatásával és forgalmazásával foglalkozna, azzal a legfőbb céllal, hogy a vakcina eljusson a fejlődő országokba is.

A világon 10 302 052 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 505 505, a gyógyultaké pedig 5 235 813 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítése szerint. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)