Jump to content

Sportok, amelyek kímélik az ízületeket

2020. 07. 28. 09:05

Mozgásszervi panaszokkal is nyugodtan sportpályára állhatunk, csupán arra kell odafigyelni, mibe kezdünk bele.

A legtöbben egy bizonyos kor felett tartanak a sportoktól és minden olyan mozgásformától, ami megerőltetheti az izmokat, és terhelheti az ízületeket. Ez valahol érthető, azonban a nem mozgással több kárt okozunk, mint gondoljuk.

Az izomzatnak szüksége van a mozgásra, akárcsak agyunknak a kihívásokra, hogy sokáig „használhatóak” maradjanak. Persze ez nem azt jelenti, hogy azonnal kilométeres futásokkal kell kezdeni a napot, de heti rendszerességgel – legalább háromszor – járjunk el sportolni.

Az ízületeknek, szalagoknak és izomzatnak kifejezetten jót tesz a:

pilates, ami a test komplex átmozgatását hivatott végezni, úgy hogy a lehető legkevesebb terhet rója az ízületekre. Állóképességet nem igényel, így bárki csatlakozhat, csupán a gyakorlatokat kell helyesen elvégezni.

a jóga, ami már életkorra és egészségi állapotra való tekintettel kínál órákat és gyakorlatokat, ráadásul nem csak átmozgatja az izomzatot, és stresszementesíti a lelket, hanem a megfelelő légzéstechnikát is elsajátíttatja, ami a mindennapi stresszkezelés alapfoka!

- a vízi torna, ami a legjobb dolog, amit az ízületek az izomfejlesztés és a mozgáskoordináció javításáért tehetünk, főként az időskor derekán. A nehezen mozgó, túlsúlyos emberek is bátran kipróbálhatják, mert a vízi torna visszaadja a mozgás könnyedségét, a sport élményét, fájdalom és erőlködés nélkül.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)