Jump to content

Magyarországon elsőként továbbítottak röntgenképet a Vodafone 5G hálózatán

2020. 12. 01. 09:40

Varga Róbert, a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója Magyarországon először nagyfelbontású röntgenfelvételt továbbított 5G hálózaton keresztül, melyhez az Innomed Medical, a Vodafone Magyarország és az NMHH nyújtott szakmai és technológiai segítséget. Ez az egészségügyi innováció új távlatokat nyit a különböző távdiagnosztikai eljárásokat illetően.

Az egészségügyi képalkotó eszközökkel készült leletek gyors és hatékony orvosi kiértékelése létfontosságú – épp ezért vitathatatlan jelentőségű ez az innováció.

„A röntgenfelvételeket általában valamilyen külső adathordozón – például pendrive-on – viszik el a röntgenfelvételt készítő berendezéstől a földrajzilag távolabb lévő leletező eszközig. Az újgenerációs hálózat, az 5G viszont lehetővé teszi a nagyméretű fájlok gyors és hatékony továbbítását, ami azért rendkívül fontos, mert az egészségügyben akár néhány megtakarított perc is életeket is menthet” – árulta el Varga Róbert, az ötletgazda.

Ez az innováció lehetővé teszi, hogy a külső adathordozó kiiktatásával, a röntgenfelvételek pillanatok alatt a röntgengépről – egy ún. PACS szerveren keresztül – egyenesen a leletező munkaállomásokra érkeznek, ami például a mobil szűrőállomások esetében fontos. A projektjével egyébként TDK-t is nyert hallgató, mindezt az Innomed Medical eszközein és a Vodafone Magyarország 5G hálózatán fejlesztette és mutatta be a nyilvánosság előtt.

„A kórház mint intézmény az egyik legfontosabb, amely a társadalom érdekeit szolgálja, ezért foglalkoztat, hogyan lehetne segíteni a kórházak, az orvosok és a betegek mindennapjait. Úgy gondolom, hogy az 5G technológia megjelenésével e lehetőségek tárháza kibővül. Inkább az adat utazzon, mintsem az orvos!” – emelte ki Varga Róbert.

„A kutató-fejlesztő intézetünk, ahol az alapító mérnökök mellett fiatal munkatársak és egyetemisták is dolgoznak, a jövőhöz vezető utakat keresik. Jelenleg folyamatban lévő legújabb kutatásunk egy könnyen telepíthető és fertőtleníthető, gyors diagnosztikai eszköz, amely mobilitásának köszönhetően akár válságövezetekben is alkalmazható. Mind a mobilitása, mind az egyszerű fertőtleníthetősége miatt kiemelt aktualitása van ennek a fejlesztésnek a COVID-19 járvány idején, hiszen akár konténerkórházakban is egyszerűen felépíthető. Ez a készülék egy moduláris felépítésű, alacsony dózisú, több célú, lineáris rétegfelvételi akkumulátoros berendezés (DTS), amellyel egy felvétel elkészítése mindössze 10 másodperc. Az 5G technológiának a szerepe pedig a felvételkészítés során keletkező, nagyméretű adatmennyiségnek a leletező berendezés felé történő továbbításakor jelenik meg” – összegezte Dévai Endre, az Innomed Medical Zrt elnöke.

2020 áprilisában a távközlési cég további frekvenciákat szerzett 5G mobilszolgáltatásai számára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által lebonyolított frekvencia aukción, ezzel pedig megkezdődhetett a szolgáltató 5G hálózatának szigetszerű kiépítése. Idén októberben bejelentették, hogy csaknem 200 bázisállomáson kapcsolják fel az 5G-t, aminek eredményeképp a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik ez a szolgáltatás az ügyfelek számára. A szolgáltató célja, hogy az újgenerációs hálózatot földrajzilag minél szélesebb körben elérhetővé tegye annak érdekében, hogy az maximálisan kiszolgálja a társadalom érdekeit.

„Hiszem, hogy számos iparág digitalizációja képes kamatozni abból a tudásból és tapasztalatból, amely most az újgenerációs 5G hálózatfejlesztéssel válik elérhetővé. Kiemelten fontos számunkra, hogy odaálljunk az olyan kezdeményezések mellé, melyek célja, hogy a technológiát a közjó szolgálatába állítsák, és nagy figyelmet fordítunk az egészségügy digitalizációját támogató megoldásokra. Külön öröm számunkra, amikor azt látjuk, hogy az általunk biztosított új technológiát fiatal tehetségek robbantják be és fordítják a társadalom hasznára” – mondta Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Igazgatóságának alelnöke.

„Élénken emlékszem az egyeztetések hosszú útjára, amit meg kellett tennünk, hogy az 5G által nyújtott előnyökhöz az egészségügynek, oktatásnak és az iparnak is hozzáférése legyen. A szakmai viták után az NMHH egy olyan frekvenciaértékesítést valósított meg, amely partneri együttműködésre ösztönzi a szolgáltatókat és a technológia alkalmazóit” – tudtuk meg az NMHH főigazgatójától.

Aranyosné Börcs Janka kifejezte reményét, hogy hamarosan egyre több ilyen együttműködés jön létre, erősítve és közelítve egymáshoz hazánk infokommunikációs és egészségügyi szektorát ezzel pedig – tágabb értelemben – az ország gazdaságát is. A főigazgató kitért arra is, hogy a villamosmérnök hallgató az ebben a témában a múlt héten tartott TDK-előadását az NMHH különdíjjal ismerte el.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)