Jump to content

Elemző: nagy a bizalom a vakcinák iránt

2021. 03. 10. 11:25

A Századvég Alapítvány legfrissebb felmérése szerint magas a vakcinák iránti lakossági bizalom - mondta az alapítvány vezető elemzője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Palóc André hozzátette: a kutatásból kiderült, a megkérdezettek mintegy 80 százaléka gondolja, hogy a vakcina a megoldás a koronavírus-járvány elleni küzdelem lezárására.

Hangsúlyozta: valószínűleg tovább növekszik a vakcinák iránti bizalom azzal, hogy lassan mindenkinek legalább egy családtagja megkapja az oltóanyagot. A felmérés szerint a megkérdezettek 78 százaléka inkább tart a vírustól, mint a vakcina esetleges mellékhatásaitól - fűzte hozzá.

Palóc André azt mondta, a balliberális médiában megjelenő állhírek és különböző politikusok hangulatkeltő megszólalásai ellenére a többség úgy gondolja, hogy az oltóanyag a megoldás.

A kutatás szerint a lakosság döntő többsége hisz a szakhatóságoknak, a megkérdezett beoltottak és az oltásra elmenni tervezők 71 százaléka úgy nyilatkozott, hogy beoltatná, vagy már beoltatta magát keleti vakcinával - ismertette.

Kitért arra is, hogy a tervek szerint jövő szerdára Magyarországon átoltottság szempontjából vezetővé válik Európában. A vakcinabeszerzéssel kapcsolatban egyre több ország követi a magyar példát, vagyis nemcsak a brüsszeli beszerzésekre hagyatkozva, hanem más módokat keresve próbálják elérni, hogy minél több vakcinához jussanak - mutatott rá az elemző.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)