Jump to content

Mesterséges intelligencia segít a halálos betegségek kezelésének kifejlesztésében

2021. 06. 24. 18:18

A Google leányvállalata, a DeepMind bejelentette, hogy a mesterséges intelligenciát hívja segítségül a fejlődő világ leghalálosabb parazita betegségeinek leküzdésére. A technológia alapja, hogy 3D-ben feltérképezik a fehérjék szerkezeteit, mert ezek sokban meghatározzák a betegséget. Ezzel a biológia egy ötven éve tartó problémáját oldották meg.

A londoni labor a Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi), tehát az elhanyagolt betegségek elleni gyógyszerekre irányuló kezdeményezéssel fog együtt dolgozni, hogy kezeljék a Chagas-kórt és a leishmaniasis – írta a BBC.

A tudósok éveket töltenek laboratóriumokban, hogy feltérképezzék a fehérjék szerkezetét. De tavaly a DeepMind techcég az AlphaFold nevű programja keretein belül pár nap alatt képes volt erre, ugyanolyan pontossággal.

Számos betegség összefügg a fehérjék szerepével, mert a fehérjék katalizálják a kémiai reakciókat (enzimek), küzdenek a betegség ellen (antitestek) és kémiai hírvivőként működnek (hormonok, mint például az inzulin). A fehérjék 3D-s szerkezetének ismerete pedig fontos többek között a rák, a demencia és a fertőző betegségek kezelésének kifejlesztésében. A DeepMind AI-for-science vezetője, Pushmeet Kohli elmondta, hogy a vállalat az elhanyagolt területekre akarta helyezni a hangsúlyt. „Reméljük, hogy az AlphaFold valós hatással lesz a betegségek megértésére és a gyógyszerkutatásra olyan közösségek számára, amelyeknek nagy szükségük van a kezelésekre” – mondta.

Az olyan elhanyagolt betegségekben szenvedő betegek, mint a leishmaniasis és a Chagas-kór, elavult kezelésekre támaszkodnak, amelyek néha mérgezőek, súlyos mellékhatásokkal járnak, és gyakran nem megfelelőek a célnak” – mondta Ben Perry, a DNDi kutatásért felelős vezetője. Reméli, hogy a partnerség olyan gyógyszerek felfedezéséhez vezet majd, amelyeket szájon át lehet alkalmazni.

A DeepMindot az elmúlt években bírálták, miután egészségügyi részlegének adatait átadta az anyavállalatnak, a Google-nek. Ennek következtében pedig egyes partnerek visszaléptek Streams nevű alkalmazásától, amely egyes az Egysült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatához tartozó kórházak orvosainak és ápolóinak segít a vesebetegek megfigyelésében.

Tavaly azonban a mesterséges intelligencia programmal a Covid–19 egyes fehérjéit térképezték fel. A virológusok ezt az információt pedig arra használták fel, hogy jobban megértsék a vírus viselkedését.

A DeepMind egy lektorált tanulmányt is közzé fog tenni, amelyben részletesen bemutatja rendszere működését, és ingyenes hozzáférést biztosít az AlphaFoldhoz a tudományos közösség számára.

„A DeepMind fehérjeszerkezetet vizsgáló mesterséges intelligenciája megoldotta a biológia 50 éves nagy kihívását.”

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)