Jump to content

Új kezelés segíti a petefészekrákban szenvedő nőket

2021. 09. 30. 13:08

Budapesten elsőként a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján alkalmazták az úgynevezett HIPEC-kezelést (Hypertermic Intraperitoneal Chemotherapy); az eljárás a kiterjedt - hashártya érintettséggel is járó - petefészek-daganatos betegek terápiájában kaphat jelentős szerepet - közölte az intézmény az MTI-vel.

A terápia célja a hasüregben kiterjedten áttéteket adó, elsősorban a hashártyán terjedő daganatok kezelése, a sebészi ellátás kiegészítőjeként. A kezelést először egy 47 éves, előrehaladott petefészek-daganatban szenvedő nő kapta, a hat órán át tartó sikeres műtét után a beteg tíznapos kórházi tartózkodás után hazamehetett.

A HIPEC-kezelés lényege, hogy első lépésben a hasüregből minden látható daganatot eltávolítanak, akár több érintett szerv együttes műtétével (fali hashártya, vékony- és vastagbélszakaszok, lép, epehólyag, petefészkek, méh, rekeszizomrészletek, májdaganatok) - ez a beavatkozás esetenként 4-6 órás operációt is jelenthet. Ezt követően azonnal, még a műtőben 41-43 Celsius fokra melegített és folyamatosan áramoltatott kemoterápiás oldattal 1-2 órás hasüregi kemoterápiás kezelést (hipertermia) kap a beteg - ismertetik.

A közlemény idézi Máté Szabolcsot, az SE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika onkológiai osztályának vezetőjét, aki elmondta, a meleg kemoterápiás oldat közvetlen hasüregi alkalmazásával az esetlegesen visszamaradt, nem látható daganatsejtekben magasabb gyógyszerkoncentrációt lehet elérni. A hipertermia amellett, hogy közvetlenül is pusztító hatással bír a daganatsejtekre, növeli a kemoterápia hatékonyságát, mivel segíti a gyógyszer bejutását a felszíni sejtekbe. A beavatkozás során a vérben mérhető gyógyszerszint és ennek következtében a kemoterápia szisztémás mellékhatása mérsékelt marad. A HIPEC-kezelés akkor igazán hatékony, ha a szemmel látható hasűri daganatokat sikerült eltávolítani, tehát a beavatkozás gerincét a sikeres sebészeti beavatkozás adja - magyarázta.

Hozzátette: a 42 Celsius-fokra melegített, majd folyamatosan keringetett kemoterápiás oldattal 1-2 órán át tartó kezelés 30 százalékkal és csaknem egy évvel javította a betegek teljes túlélését azokhoz képest, akiken csak a daganateltávolító műtétet végezték el.

A kezelést szülészeti és nőgyógyászati klinika, valamint a transzplantációs és sebészeti klinika onkológiai sebészei közösen végezték el.

Az egyetem megjegyzi: a műtétet jelentős felkészülés előzte meg, a beavatkozást végző sebészi csapat évek óta együttműködik, legutóbb az egyik legnagyobb európai centrumban, a római Policlinico Universitario Agostino Gemelliben szereztek tapasztalatot a műtéti technika kivitelezésében.

Mint írták, az új eljárás segítségével nemcsak a nőgyógyászati-onkológiai betegellátás színvonala emelkedik, hanem potenciálisan más, elsősorban hashártyát érintő daganatos betegségekben is alkalmazható lehet a technika, továbbá nemzetközi vizsgálatokhoz is csatlakozni tudnak a klinikák jövőben.

A hasüregi kemoterápia hatását már az 1970-es években elkezdték vizsgálni, később az 1980-as években a hipertermiás formájával indultak kutatások. Az amerikai sebész, David Sugarbaker által 1995-ben publikált úgynevezett citoreduktív műtéti technika (CRS) - amely során minden szervet és szövetet eltávolítanak, ami a daganatban érintett - és a HIPEC kezelés kombinációját elsőként emésztőszervi daganatok és vakbélből kiinduló daganat esetén alkalmazták. A technika bevezetése óta számos daganattípus (vastagbél-, gyomor-, hasnyálmirigy-, petefészekrák) kezelésében vizsgálták a módszer eredményességét, melyek közül eddig a legígéretesebb hatást a petefészekrák esetében tapasztalták - írta az egyetem.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)