Jump to content

A Favipiravir szedésével megakadályozható a tünetek súlyosbodása

2021. 11. 24. 15:39

A Favipiravir gyógyszer szedésével megakadályozható a koronavírus-fertőzés tüneteinek súlyosbodása– közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.

A kormányzati honlapon a koronavírus-járvány negyedik hullámában arra emlékeztették az újonnan megfertőzötteket, hogy a Favipiravir továbbra is nagyban segíti az otthoni gyógyulást. A gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását és a tapasztalatok szerint jó eséllyel megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását és ezzel a kórházba kerülést.

Magyarország Favipiravir-készletét kezdetben a kínai és japán beszerzések biztosították, de már a hazai gyártás is garantálja a betegek ellátását – emelték ki.

Közleményük szerint Magyarországon eddig 167 392 doboz Favipiravirt váltottak ki a gyógyszertárakból. A Favipiravirt a háziorvos is felírhatja az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket tapasztaló betegek kezelésére és ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban. A gyógyszeres terápia javasolt hossza öt nap, a 200 milligrammos kiszerelésből az általános ajánlás szerint az első nap 2x8, majd 2x3 tablettát kell beszedni.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a gyógyszer alkalmazásához beleegyező nyilatkozat és a betegtájékoztató megismerése szükséges. Várandósság ideje alatt a gyógyszer a magzatkárosító hatása miatt nem alkalmazható – közölték a honlapon.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)