Jump to content

Amerikai újraélesztő készüléket tesztelnek Debrecenben

2022. 08. 19. 12:10

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinika szakemberei kedden próbálhatták ki az eszközt, amelyet több mint egy hónapig tesztelnek majd a gyakorlatban. Az egyszerhasználatos elektródákkal működő defibrillátor alkalmazásával hatékonyabb és biztonságosabb lehet az újraélesztés.

Az elektródáknak köszönhetően a készülék az újraélesztés közben is folyamatos visszajelzést ad a mellkaskompresszió üteméről, mélységéről és a mellkas megfelelő felengedéséről az egyes kompressziók között. Az úgynevezett „real BVM” alkalmazás segítségével a szakemberek visszajelzést kapnak az ambuballonnal leadott légvételek volumenéről, helyes üteméről.

A kapott adatok alapján a defibrillátor használója hatékonyabban folytathatja az újraélesztést.

A készülék gyakorlati alkalmazását a gyártó és a magyarországi forgalmazó szakemberei mutatták be a Sürgősségi Klinika szakembereinek – közölte a Debreceni Egyetem.

A gyártó, a világ egyik vezető defibrillátor gyártója, a ZOLL Medical Corporation a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinikáját jelölte ki magyarországi referenciaintézménynek, mert itt működik az ország első önálló Sürgősségi Klinikája, ahol szívesen fogadják az újításokat, technikai újdonságokat. Hozzátették,  mindenképp egy olyan egyetemi klinikára szerették volna elhelyezni a készüléket, ahol magas színvonalon összpontosul a szakmai tudás.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)