Jump to content

Sugárterápiás eszközfejlesztést hajtanak végre a pécsi onkológián

2022. 09. 20. 09:50

Sugárterápiás eszközfejlesztést hajthat végre a Pécsi Tudományegyetem (PTE) klinikai központján belül működő, regionális feladatellátást végző onkoterápiás intézete, miután egy pályázaton 800 millió forintot nyertek – közölte a PTE pénteken az MTI-vel.

Az európai uniós forrás segítségével egy modern, napi 80 beteg ellátását segítő lineáris gyorsítót vásárolnak, amit 2023 őszén helyeznek üzembe – idézték a baranyai felsőoktatási intézmény közleményében Mangel Lászlót, az egység vezetőjét.

Az eszközfejlesztés azért különösen fontos az intézet életében, mert a regionális központi feladatkörökből fakadóan az egység gépei és munkatársai is komoly terhelés alatt állnak folyamatosan.

Az új eszköz hatékony működése érdekében felújítják a gépet fogadó kezelőhelyiséget, modernizálják a villamoshálózatát, a gépészetét és sugárvédelmi rendszert is.

A pécsi onkoterápiás intézetben napi szinten közel háromszáz ambuláns beteget látnak el, mintegy 100-150 sugár- és több mint félszáz infúziós kezelést végeznek, és összesen 55 fekvőbeteget tudnak egyszerre ápolni – olvasható az egyetem közelményében.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)