Jump to content

Mennyi az annyi? A borivás misztikuma

2016. 09. 28. 16:05

A bor egyik természetes összetevőjénél fogva nagyon egészséges, ám a hosszú élet titka a mértékben és a jó borválasztásban is rejlik.

A borról köztudott, hogy jótékony hatása van a szervezetre a rezervatrolnak köszönhetően, tehát kordában tartja a koleszterinszintet, védi a szívet és az érrendszert, és a legújabb kutatások szerint segíthet a daganatos betegségek megelőzésében.

A bor jótékony hatásairól már az 1800-as évek elején beszámolt egy bizonyos Samuel Black, akinek írásai nagy visszhangot keltettek a maga korában és a későbbiekben is. A csodatevőnek a már fent említett vegyület lett kikiáltva, ami a szőlőben megtalálható természetes anyag.

A rezervatol elsősorban a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban található meg. Állatkísérletekben a vegyület rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő és a kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt jótékony hatását mutatták ki, ezek humán vizsgálatokban még nem bizonyítottak, ám egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak neki.

Mennyit és milyet?

Nem mindegy azonban, milyen bort iszunk. A fehérboroknak is van kedvező hatása, de a könnyű vörösborok a legjobbak ebből a szempontból. A testesebb borok és a szeszes italok flavonoid hatását ugyanis negatív értelemben kompenzálja a magasabb alkoholtartalom.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: wikimedia.org)