Jump to content

Lehull a lepel: ezért a vörösborban az egészség

2016. 12. 04. 11:40

Unásig ismételt monológok: „ a bor jót tesz a szívnek” vagy épp „jót tesz a vérkeringésnek” és társai. A legfrissebb kutatások viszont tényleg ezt igazolják. Hogy lehetséges ez?

A bor és annak egy bizonyos összetevője, a Rezveratrol tényleg jó hatást gyakorol a szervezetre, állítja Sajish Matthew és Paul Schimmel a Nature lapnak adott interjújában.

A két tudós részletesen elmagyarázza, miért bír rák- és szívproblémákat megelőző, illetve anti-diabetikus hatással a bor, vagyis annak különleges alkotóeleme a rezveratrol.

A rezervatol növényekben előforduló vegyület. Elsősorban a szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban található meg. Állatkísérletekben a vegyület rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő és a kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt jótékony hatását mutatták ki, ezek humán vizsgálatokban még nem bizonyítottak.

A rezveratrollal kapcsolatos kutatásokat most egereken folytatták, amelyek a következő eredményekkel szolgáltak.

A rezveratrol l képes az úgynevezett AMPK, SIRT6 és p53 növelésére, ami azért remek, mert a p53 az egyik természetes tumor gátló anyag. Ezzel magyarázható az, hogy miért képes a vörösbor gátolni a daganatos megbetegedéseket. A SIRT6 csökkentheti a glükóz szintjét a cukorbetegeknél. A szőlő a másik fő forrása a rezveratrolnak, így nem meglepő, miért ajánlott a szőlő a cukorbetegek számára. Az AMPK vegyület a sejtek túléléséhez szükséges, vagyis ahhoz, hogy ha stressz éri a szervezetet, arra az minél gyorsabban tudjon reagálni, ezzel védve önmagát.

A fent említett kutatás azt szemléletei, hogyan lép „életvédő” funkcióba egy-egy pohár bor, az elfogyasztása után. Természetesen a vizsgálódás túlmutat ezen, és nem csak a borfogyasztás és annak hatása miatt szerveződött, hiszen ez a vegyület kulcsfontosságú összetevője lehet olyan betegségek megelőzésének, és gyógyításának, amelyek korunk népbetegségei.

A fent említettek tükrében persze senkinek sem kell azonnal fejest ugrani egy hordó borban, hiszen csak mértékkel szabad fogyasztani. Azoknak sem kell letörni, akik nem szeretik a szeszes italt, ugyanis a rezveratrol megtalálható az eukaliptuszban, liliomban, mogyoróban, faeperben és természetesen a szőlőben is. Így van bőségesen alternatíva, amelyek közül lehet válogatni.

(Forrás: biokalauz.hu | szeniormagazin.hu | Kép: eattheweeds.com)