Jump to content

Fontos vitaminok, és ásványi anyagok időseknek

2015. 03. 27. 17:00

Figyelj oda a megfelelő tápanyagbevitelre! Ezek a vitaminok és ásványi anyagok a legfontosabbak számodra!

D-vitamin

E vitamin felelős a csontok egészségéért. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, és rákmegelőző hatása is van. Érdemes 7-10 óra között napozni, hiszen a napfényt D-vitaminná alakítja a szervezet. Ajánlott bevitel: 800 nemzetközi egység.

B12-vitamin

Sejtjeink, agyunk, gerincvelőnk vitaminja. Szerepet kap a szénhidrátok glükózzá alakításában is. Ha fáradt, és levert vagy, valószínűleg alacsony a B12-vitamin-szinted. Szabályozza az idegrendszert, emésztésjavító, és rákmegelőző hatása van. Az idősebbek szervezete egyre kevésbé képes felszívni ezt a vitamint, ezért az ételekből való felvétele nem elegendő. Ajánlott bevitel:2,4 mikrogramm.

C-vitamin

Immunerősítő, antioxidánsként is funkcionáló vitaminfajta. Krónikus betegek, illetve szennyezett környezetben élők számára különösen ajánlott. Pajzs a szabadgyökök elleni harcban. Ajánlott bevitel:nők:75 milligramm, férfiak: 90.

Kalcium

Csontjaink őre. Ha csontjainkban hiánycikk e ásványi anyag, elveszítik sűrűségüket és törékennyé válnak. Az idősek számára fontos, hogy rendszeresen fogyasszanak kalciumban gazdag élelmiszereket, például tejtermékeket és zöldségeket. A kalcium D-vitaminnal együtt fejti ki a legjobban a hatását. Ha viszont túl sok kalcium kerül be a szervezetbe, székrekedést okozhat. Nem szabad tehát megfeledkezni a sok folyadékról, és a rostdús táplálkozásról.

(Forrás:webmd.com / Fotó:livhomeblog.com)