Jump to content

Mire vigyázz gyógyszerszedéskor?

2015. 04. 02. 06:00

Bizonyára ismered a gyógyszereidet, tisztában vagy a hatásukkal, és követed az útmutatót is. De tisztában vagy a gyógyszerkölcsönhatásokkal is? Egyáltalán mire kell figyelned, ha gyógyszert szedsz?

Néhány alapszabály:

  • az emésztőrendszered állapota határozza meg, hogy milyen gyorsan kerül a gyógyszer a véráramodba
  • a testtömeged határozza meg, mennyit kell szedned a készítményből, s azt is, hogy milyen gyorsan ürül ki a szervezetedből
  • a keringés idősebb korban már lassul, így a gyógyszereknek több időre van szükségük, hogy eljussanak a veséhez, és a májhoz
  • mivel a máj, és a vese működése is csökken időskorban, így a lebontás, és kiürítés folyamata is hosszabb időt vesz igénybe.

Ne kombinálj szakorvos javaslata nélkül!

Egyes gyógyszerek felerősíthetik egymás hatását, pl. a véralvadásgátlók, és az aszpirin együttes alkalmazása ezt eredményezik. Vannak viszont olyanok, amik gyengítik egymás hatását.

Gyógyszer – betegség kölcsönhatás

Például magas vérnyomás, vagy asztma esetén óvatosan alkalmazd az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő készítményeket. Azt, hogy milyen gyógyszerekkel kell vigyáznod, mindig megtalálod leírva az útmutatóban.

Gyógyszer – élelmiszer kölcsönhatás

Olykor a táplálék megváltoztathatja a gyógyszer felszívódását az emésztőrendszerben. Bizonyos tápanyagok felszívódását gátolhatja is, így könnyen felütheti a fejét egy-egy hiánybetegség.

Gyógyszer – alkohol kölcsönhatás

Néhány készítmény alkohollal keverve álmosságot, fáradtságot, és a reakcióidő megnövekedését okozhatja. Persze rengeteg gyógyszerrel eleve nem iható alkohol. Ha mégsem fogadod meg e kitételt, csökkenhet a koordinációd, romolhat az emlékezeted, és ingerlékeny lehetsz.

Beszéljünk a mellékhatásokról!

A legtöbb nem súlyos, és magától elmúlik, de ritka esetekben bizony komoly esetek is előfordulhatnak. Figyeld magad, okoz-e a gyógyszer rossz közérzetet, vagy bármilyen tünetet. Oszd meg ezeket a tüneteket a háziorvosoddal. Akár a hangulatváltozás is lehet kellemetlen tünet.

(Forrás: www.medicinenet.com, Fotó:www.rawstory.com)