Jump to content

Éljenek a biztonságos online patikák

2015. 05. 20. 20:37

Egységes logó jár az unió tagállamaiban a  biztonságos online patikáknak idén júliustól. Azért van szükség erre az intézkedésre, mert világban exponenciálisan nő a hamisított és az illegális hatóanyagot tartalmazó készítmények száma.

Egyre több illegális, és hamis gyógyszert foglalnak le, s az emberek nincsenek tisztában a rájuk leselkedő veszélyekkel. Az még hagyján, ha nem hatnak, de súlyos mellékhatást is okozhatnak, nem beszélve az egészségkárosodásról, halálról.

Gyanakodj, ha a gyártó nehezen beazonosítható, hiszen orvosi, patikusi szaktudás hiányában nincs garancia a készítmény hatására.

Itt volt az ideje, hogy fellépés történjen az interneten forgalmazott illegális, hamis készítmények ellen.

Csak biztonságos helyről vásárolj gyógyszert! Ehhez a jövőben adatbázisok, és telefonos applikációk lesznek a segítségedre. Az OÉGYI honlapján már most olvashatod azon hamis készítmények listáját (a készítmények nevét, hatóanyagát, indoklást, miért veszélyes) amelyekkel már találkoztak.

Az unió területére csak speciális igazolással lehet gyógyszerhatóanyagot behozni, és Magyarországon csak közforgalmú patikák végezhetnek internetes gyógyszerforgalmazást, csak vény nélküli gyógyszerek esetében.



A bevezetni tervezett logó szürke-zöld csíkos lesz, fehér keresztet tartalmaz annak a tagállamnak a zászlajával, ahol a gyógyszertárat bejegyezték. Felirat is szerepel majd: "kattintson ide, és ellenőrizze, hogy a gyógyszertár legálisan működik-e" címmel. Erre kattintva a vásárlók a gyógyszerészeti államigazgatási szerv honlapján közzétett, a magyarországi előírások szerint működő legális patikák listájához jutnak.

(Forrás: OGYÉI, Fotó:europa.eu)

Facebook oldalunkat itt találod!