Jump to content

Ételek- gyógyszerek kölcsönhatásban

2015. 05. 22. 12:38

Táplálékaink kapcsolatba kerülhetnek a gyógyszerekkel, s nem kívánatos reakciókat válthatnak ki.

Az köztudott tény, hogy az alkohol, az alkoholtartalmú készítmények és a gyógyszerek nem szoros barátok, főleg az antidepresszánsokkal vannak haragban.

Alkohol, és a gyógyszerek keverésének eredménye: álmosság, koncentrációzavar, kábaság. Az alkohol, és az aszpirin, non-steroid gyulladáscsökkentők együtt vérzékenységet okozhatnak. A likőrök ettől is tovább mennek, semlegesítik a vastartalmú gyógyszerek felszívódását.

A kalciumban gazdag ételek csökkentik az antibiotikumok, s fertőzés elleni szerek koncentrációját.

A koffein felerősíti a fájdalomcsillapító szerek hatását.

Ha Parkinson-kór kezelésére ajánlott gyógyszer mellé tiramin tartalmú ételeket eszel (pl. banán, joghurt, virsli), akkor az kipirulást, vérnyomás emelkedést okozhat.

A véralvadásgátló szerek hatását a K-vitamin tartalmú élelmiszerek (saláta, bab, tojássárgája, lencse, karfiol, zsíros tejtermékek) jócskán csökkentik.

A teofilin tartalmú asztma gyógyszerek felszívódását pedig a magas fehérjetartalmú étrend akadályozza.

(Forrás: Fitness World 2015/1 Fotó:organics.org)

Facebook oldalunkat itt találod!