Jump to content

Krómmal megelőzhető a diabétesz

2015. 06. 28. 14:27

A króm erősíti az inzulinhatást, és hozzájárul a normális szénhidrát-anyagcsere fenntartásához. Javítja a szénhidrátanyagcserét is, így jó harceszköz a cukorbetegség ellen vívott harcban.

Étrend-kiegészítők esetében a napi ajánlott mennyiség 50 és 200 mikro gramm/nap. Az RDA érték a WHO ajánlása szerint 250 mikro gramm/nap.

Ha a szervezetben alacsony a krómkoncentráció, akkor nő a vércukorszint, nő az alacsony szénláncú zsírsavak, valamint a koleszterin szintje is. Elmondható, hogy az alacsony krómkoncentráció növelheti a diabétesz előfordulását, s ezáltal megnő a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata is.

Krómhoz lehet jutni néhány élelmiszerből (pl. dió, gabonafélék, tojássárgája, sütőélesztő) de kevéssé vízoldékony tulajdonsága révén szegényes a felszívódása. C-vitamin szedésével ezt lehet fokozni, ámde a magas rost-és cukorbevitel csökkenti a felszívódási lehetőségét.

A problémára megoldás lehet a krómos élesztő szedése, mely sokkal nagyobb mértékben szívódik fel az eddigi krómkészítményeknél.

(Forrás: webmd.com /Fotó: FreeDigitalPhotos.net, Portrait_Of_A_Smiling_Lady_Stock_Photo)

Facebook oldalunkat itt találod!