Jump to content

Mi fán terem az Acerola?

2015. 07. 15. 12:35

Az acerola cseresznye, vagy barbadoszi cseresznye színe, és alakja ellenére egy citrusféle. A terméshús bő levű, zamatos, de meglehetősen savanyú.

Termésenként 3 narancsszínű kőmag van benne. Fája vadon nő, de termesztik Közép-Amerikában, Jamaikában, Brazíliában, és Dél-Amerika északi vidékein. Évente akár háromszor is szüretelik.
Cukorral főzve ízletes desszert lehet, levéből zselét, szirupot lehet készíteni, vagy gyümölcslevekhez, ételekhez, salátákhoz keverik azok C-vitamin tartalmának növelése céljából.


S hogy mitől oly értékes ez a gyümölcs? Azért, mert 4,5 %-ban tartalmaz C-vitamint! Összehasonlításképp: A narancs csak 0,05%-ban. Ezen kívül tartalmaz 150 egyéb anyagot, pl. vasat, A-vitamint, thiamint, riboflavint, magnéziumot, káliumot, kalciumot, bioflavonoidokat, foszfort, stb. Van még benne dextróz, fruktóz, szacharóz, valamint rost, fehérje, lipid és zsírsavak. Ahhoz, hogy ez a vitamintartalom megmaradjon, még zölden szüretelik.
A belőle készült C-vitamin készítmény lehet por, vagy tabletta. A brazil népgyógyászat vérzéscsillapításra, szíverősítésre használta. Frissen préselt levével lázat, és vérhasat is gyógyítottak vele. További hatásai: gyulladásgátló, összehúzó, vizelethajtó, májélénkítő, segíti a szív, a vese működését, gyorsítja a sebgyógyulást. Hasznát veszik hasme

nés, meghűlések, vérszegénység, cukorbetegség, magas koleszterinszint, reuma valamint a tbc. fertőzés esetében is. Erős antioxidáns hatású.
Bőrápoló szerként is megállja a helyét, a benne lévő vitamin- és ásványi só tartalom miatt. Ezek lassítják a sejt-öregedést és frissítik a fáradt, stresszes bőrt.


(Fotó, forrás: commons.wikimedia.org)

Facebook oldalunkat itt találod!