Jump to content

Új gyógyszer jöhet a migrénes fejfájás ellen

2016. 03. 08. 16:00

Rohamokban jelentkező féloldali fejfájás, mely munkaképtelenné teszi a beteget. A migrén az európai lakosság csaknem 16 százalékát érinti. Egyetemi kutatócsoportok fogtak össze, hogy vizsgálják a migrénes fejfájás lefolyását és keressenek új gyógymódokat.

 

A migrén az egyik legkomolyabb népegészségügyi probléma – mondta Vécsei László akadémikus a Kossuth Rádió Közelről című műsorában. Az Európai Agytanács felmérése szerint a lakosság 16 százaléka szenved tőle, Magyarországon közel másfél millióan. A nőknél kétszer olyan gyakori a betegség, mivel hormonális különbségek befolyásolják. Van egy olyan speciális altípusa is a migrénnek, ami kifejezetten a menstruációkor jelentkezik.

A migrénes rohamok alatt a beteg nem vagy csak csökkent mértékben tud dolgozni. Tehát nem csak népbetegség, hanem komoly gazdasági probléma is.

A Magyar Fejfájás Társaság a fejfájások több mint 100 fajtáját különítette el – mondta a szakember. A migrén a kor előrehaladtával lényegesen csökken, 55-60 éve felett már kevésbé jelentkezik.

Sokarcú a betegség, egyebek közt ismert olyan, hogy migrén aurával, ilyenkor többnyire látási előjelei vannak, mint például fényfelvillanások. Kiváltó oka is többféle lehet, mint stressz vagy különféle táplálékok.

A gyakorisága is változó, amely magát, a terápiát is meghatározza. Úgynevezett rohamterápiával kezelik azokat a betegeket, akiknek havonta maximum négyszer van rohamuk. Nekik nem szükséges állandó jelleggel gyógyszert szedniük, mint a gyakori rohamoknál, ahol intervallumkezelést kapnak a betegek.

Tudósoknak nemrég sikerült antitesteket termelni a migrénben meghatározó egyik molekula és annak receptorai ellen – mesélte Vécsei László a műsorban. Egy olyan gyógyszer bevezetése várható tehát a közeljövőben, amely injekciós készítmény formájában egy hónapon keresztül lesz képes a rohamokat megakadályozni. Ez lehet az újabb terápiás alternatíva a jövőben – tette hozzá.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: media.mnn.com Forrás: szeniormagazin.hu/hirado.hu)