Jump to content

Interneten gyógyszert vásárolni?

2016. 03. 11. 12:31

A hamis és ellenőrizetlen gyógyszereket főleg az interneten terjesztik. Az engedély nélkül tevékenykedő kereskedők azokat a betegeket akarják megrövidíteni, akik olcsó terméket és egyszerű vásárlási lehetőséget keresnek, esetleg szégyellik a betegségüket, és nem akarnak szakorvoshoz fordulni.

 

Az internetes gyógyszerforgalmazás körülbelül másfél évtizeddel ezelőtt indult el a világon. Jelenleg Európában hétezer, Magyarországon pedig alig több mint hatvan engedélyezett, legálisan működő internetes gyógyszertár van, ahol biztonságosan lehet vásárolni. Az illegális gyógyszerforgalmazó honlapokról nincsen pontos adat, Fittler András, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészeti Intézet munkatársa százezerre becsüli ezek számát.

A webgyógyszertárban szinte minden típusú betegségre árulnak gyógyszereket – például a probiotikumok, néhány, gyermekeknek szánt vitamin, a patikákban kaphatókhoz hasonló néven találhatók meg. Az egyik legnépszerűbb termék egy potencianövelő szer, amelynek a szedéséhez komoly orvosi kivizsgálásra van szükség. A férfiak azonban a figyelmeztetések ellenére is kockáztatnak. Gyógyszereket piacokon is árulnak feketén, és számos kisnyugdíjast a veszélyek ismerete sem riaszt el a vásárlástól.

Ilku Lívia, a Hamisítás elleni Nemzeti Testület Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője hangsúlyozta: az ellenőrzések során nem egyszer találnak a piacokon, kockás abroszról gyógyszert árulókat. Gyakran találkoznak azzal is, hogy az adok-kapok internetes oldalakon is megjelent a gyógyszer mint áru, s ez szintén nagyon veszélyes.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: 20minutos.es/ Forrás: szeniormagazin.hu/ hirado.hu)