Jump to content

A fogatlanság veszélyei

2016. 10. 17. 20:35

Egyszer eljön az a nap, amikor fogaink csak a fényképeken köszönnek vissza, de ez így van rendjén, nem szabad bánkódni, csupán az idejében történő pótlásról kell gondoskodni!

Fogaink védelméért sokat tehetünk életünk során, a rendszeres fogmosáson, és az alapvető szájhigiénián túl. A megfelelő étrend és vitaminpótlás hosszú évekkel nyújtja meg a fog élettartamát. De ha már megtörtént a „baj”, akkor is érdemes egy-két dologra odafigyelni, mert fognélküliség is épp oly komoly probléma, mint a szuvas fog.

Foghiány esetén megváltozik a kemény és lágyrészek aránya, szerepe, funkciója. Ha nagyon sok fog hiányzik, a nyelv átveszi a fogak szerepét, megerősödik, megnagyobbodik, s elfoglalja a fogak helyét.

Néha még a rossz alvásért, és gyomorpanaszokért is a fogatlanság tehető felelőssé. A hiányos, vagy elvesztett frontfogak következtében beszédzavar is kialakulhat. Az állkapocsízület is megsínyli a foghiányt, hiszen az állkapocs frontálisan eltolódik, s kényszerharapásos helyzetbe kerül. Létrejöhet traumás fogzáródás, él-vagy buldogharapás.

Jó hír, hogy a fenti problémák fogpótlással korrigálhatóak.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)