Jump to content

Altatás, érzéstelenítés, a műtét előtti anesztézia fajtái

2016. 10. 19. 09:05

Sajnos egyszer mindenki életében elérkezik a pillanat, amikor kés alá kell feküdnie, ami egyet jelent azzal, hogy a fájdalomcsillapítás valamely formáját alkalmazzák majd rajta. De tudod mi jelen, az epidurális, helyi vagy általános narkózis?

A műtétről nem sok emléke marad az embernek, ahogy az altatóorvosról sem. Nem véletlenül hiszen pillantok alatt kiüti az elmét különféle szerekkel, gázokkal, amelyekről általánosságban azért nem árt tudni.

Vénák

Nem minden esetben van szükség maszkos altatásra. Ezt a módszert, mely során a vénákba fecskendezik a gyógyszert rövidebb műtétekhez, az egynapos sebészet során alkalmazzák. A páciens hamar felébred a műtétet követően.

Maszk

A maszkos altatást a hosszabb műtéteknél használják, melyhez párosul a fent említett, vénán keresztül a szervezetbe jutatott gyógyszer is. A kettő kombinációja mély alvást eredményez, amelyből a páciens a műtétet követő 2-4 órában ébred fel. Ez esetben intubálni is szokták a beteget, hogy a légző izmok ne zavarják az altatást.

Spinális és epidurális

Első sorban alhasi, gát tájéki illetve lábon végzett műtéteknél, valamint császármetszésnél alkalmazzák, mely során a fájdalomcsillapítás az adott területre koncentrálódik, míg a tudat éber marad. Az epidurális érzéstelenítés kiegészítő fájdalomcsillapításos kezelésként is párosulhat.

Helyi érzéstelenítés

Kis műtéteknél, néhány vágással járó beavatkozások során alkalmazzák, amikor az adott terület teljesen érzéketlenné válik.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: wikimedia.org)