Jump to content

Két évtized múlva kapható lesz a HIV ellenszere?

2016. 12. 03. 09:05

Az ÁNTSZ szerint stagnál a betegséggel fertőzöttek száma, míg egy másik statisztika évi háromszázzal több betegről számol be. Noha már tesztelik a gyógymódját, még van néhány évünk addig. De mi is az a HIV vírus?

December 1-jén volt az AIDS világnapja, ennek apropóján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) friss adatokat közölt, amiben összegezte jelenleg, hogy áll hazánk a fertőzöttség terén. A statisztikájuk szerint jelenleg stagnál a betegségben szenvedők száma, míg egy másik adathalmaz növekvő érintettségről számol be. Ám ami ennél is fontosabb, hogy az UNAIDS (az ENSZ szakügynöksége) adatai szerint a világ közel áll ahhoz, hogy 2030-ra megálljon a HIV-járvány. Az elmúlt tizenöt évben 35 százalékkal csökkent az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma a felnőttek körében, és 84 százalékkal nőtt az elmúlt 5 évben azok száma, akik antiretrovirális terápiában részesülnek – írták.

Az ellenszer a Thaiföldön vizsgált, akkor 30 százalékos hatékonyságot mutató hatóanyag továbbfejlesztett változatán alapul. Az ENSZ szerint a HVTN 702 nevet viselő kutatás, amely a HIV vírus gyógymódját kutatja, 2030-ra áttörést hozhat, és megállíthatja a betegség terjedését.

A kutatásban 5400 önkéntes vesz részt, de egyelőre még nem kezdték el a beoltásukat. Korábban már tesztelték egy korábbi vakcina emberekre gyakorolt hatását, de akkor mérsékelt sikert értek el.

HIV

A HIV az AIDS nevű betegség kórokozója. A retrovírusok közé tartozik, és az immunrendszert támadja meg, amit az évek alatt lerombol, elpusztít, védtelenné téve a szervezetet más betegségekkel szemben. Magyarországon az első HIV-fertőzést 1985-ben diagnosztizálták egy hemofíliás, vérkészítményt kapott gyermeknél. Az első AIDS-ben szenvedő beteget 1986 decemberében fedezték fel, egy szombathelyi lakost, aki korábban bypass-műtéten esett át. Terjedése: védekezés nélküli szexuális aktussal, fertőzött vérrel vagy vérkészítménnyel, anyáról gyermekre történő átvitele (méhen belüli fertőzés, szülés és szoptatás során), injekciós, intravénás kábítószer által, nem megfelelően sterilizált eszközök révén.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: thebluediamondgallery.com)