Jump to content

A terhesség alatti gyógyszerszedés veszedelmei

2017. 01. 05. 09:05

A terhesség alatti opioid alapú készítmények nagyban veszélyeztetik a magzat agy, gerinc és szívfejlődési szakaszait, olvasható a témával kapcsolatos legfrissebb értekezésben.

Opioid alapú készítményeknek nevezik mindazokat a természetes, félszintetikus és szintetikus vegyületeket, amelyek a morfinhoz hasonlóan a szervezet opioid receptorain hatnak és fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki. Az opoid nem összekeverendő az ópiáttal, ami természetes eredetű narkotikum.

A receptre kapható fájdalomcsillapítók (beleértve a kodeint és a morfint) nagyban növelik a születési rendellenességek kialakulását, illetve a koraszülés kockázatát. A gyógyszerek elsősorban a születendő gyermek agyára, gerincére és szívfejlődésre gyakorolnak negatív hatást.

Az opioidok egyes esetekben a születést követően függőségi-elvonási tüneteket is produkálnak a csecsemőknél. Ez annak tudható be, hogy az opioid alapú gyógyszerek akár erősebb függőséget okozhatnak, mint a heroin.

Sok esetben azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy vannak olyan esetek is, amikor a leendő anyuka, még nem tudja, hogy terhes, és a káros hatás tudta nélkül szed gyógyszert. A Health and Social Care information Centre statisztikái szerint 2013-ban a vényköteles gyógyszerfogyasztás 2,4%-kal emelkedett.

A cél az, hogy olyan szert fejlesszenek ki, ami alternatív fájdalomcsillapítási lehetőséget kínál, ami a születés első harmadában sem okoz már maradandó vagy betegség kialakulás kockázat növelő hatást.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.hu | Kép: pixabay.com)