Jump to content

„Kettő az egyben, 2-es típusú cukorbetegeknek” – Új kombinációs készítményt fogadott be az OEP

2017. 06. 11. 14:00

A legtöbb 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegnek több mint egy gyógyszerre van szüksége vércukorszintje csökkentéséhez a betegség komplex jellege miatt. Számukra jelent hatékony könnyebbséget az a januártól már társadalombiztosítási támogatással is elérhető kezelés, amely két hatóanyagot tartalmaz egy tablettában.

A cukorbetegség napjainkban jól ismert, de ennek ellenére igen elterjedt népbetegség, amely világszerte mintegy 366 millió embert érint. Ebből a Magyarországon élők aránya mintegy 600 ezer és 1 millió közötti főre tehető. A betegek kb. 85-95 százaléka 2-es típusú diabéteszben szenved, amely elsősorban a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozási mód következménye, s akkor alakul ki, amikor a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukor-csökkentő hatását megfelelőképpen kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn.

A cukorbetegek száma az elmúlt 20 évben megduplázódott. A diabétesz megfelelő kezelés nélkül hosszú távú súlyos szív-érrendszeri problémákhoz, illetve egyéb szövődményekhez vezethet, ezért az inzulinrezisztenciában szenvedő betegek számára kiemelten fontos a vércukorszint rendszeres ellenőrzése és amennyiben szükséges gyógyszeres kezelés biztosítása. Napjainkban számos kutatás folyik olyan innovatív gyógyszerek kifejlesztésére, amelyek könnyebbé teszik a cukorbetegséggel való nap-mint-nap történő együttélést. Ilyen a már társadalombiztosítási támogatás keretében elérhető, naponta kétszer alkalmazandó készítmény is, amely nagy segítséget jelent a nem megfelelően kontrollált vércukorszinttel élő betegek számára.

Az új kezelés két antidiabetikus készítmény - egy új DPP-4 gátló és egy hagyományos terápia - kombinációját tartalmazza egyetlen tablettában, amely így remek lehetőséget jelent azon betegek számára, akik vércukorszintjük megfelelő beállításához egy további gyógyszert igényelnek. A kezelés diétával és testmozgással kiegészítve alkalmazandó, olyan eseteknél, ahol a két terápia egyenként is megfelelő a beteg számára. A befogadást alátámasztó klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az új kettő az egyben készítmény hatékonyan csökkenti a hemoglobin A1C szintet, amely a vérvételt megelőző 2-3 hónap vércukorkontrolljáról ad információt. Emellett kedvező mellékhatásprofillal rendelkezik, s semmi érdemi testsúlyváltozást nem okoz.


(Forrás: szeniormagazin.hu l Kép: pixabay.com)