Jump to content

Milyen veszélyeket rejt az ibuprofen?

2018. 03. 29. 14:00

A fájdalomcsillapítók szinte mindegyike tartalmaz ibuprofent, ami amellett, hogy valóban hatékony fájdalomcsillapító, sok egyéb már, nem kívánatos mellékhatással rendelkezik.

Az ibuprofén vagy ibuprofen nemszteroid gyulladásgátlószer, propionsav-származék. Gyulladásgátló, fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatása van. Megtalálható például az Advilban, az Algoflexben, a Brufenben, aNurofenben és vagy még kéttucatnyi gyógyszerkészítményben.

Sokaknál egyébként allergiás reakciót vált ki a szer, aminek számos, kevéssé ismert mellékhatása is van.

Zavaros merevedés

Nem csak az ibuprofennel, hanem általánosságba véve az összes gyógyszerrel érdemes óvatosan bánni, mert hosszú távon merevedési zavar is okozhatnak, sőt erekciós problémákat is, mert csökkenti a prosztaglandin termelődését.

Volt sperma, nincs sperma

A spermaszámcsökkenés is az ibuprofen számlájára írható. Abban az esetben kell ezzel a jelenséggel számolni, ha több mint négy héten át, napi két alkalommal szed az illető ibuprofen tartalmú gyógyszert.

Gyomorégés

A gyógyszerek amúgy is az érzékenyebb gyomorral rendelkezők számára problémát jelentenek. Viszont az ibuprofen esetében még hozzáadódik az is, hogy csökkenti a prosztaglandin-kibocsátást, ami a gyomor sav elleni védelméért felelős.

Csengő fülek

Tipikusan a túlszedés egyik tünete. Amint a gyógyszer hatása elmúlik, a fülcsengés is vele együtt.

Fejfájás

A bumeránghatás azoknál jelentkezik, akik szintén túlszedik a gyógyszert. A heti négy alkalom már elég ahhoz, hogy a gyógyszer bevételekor is fejfájás jelentkezzen.

 

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)