Jump to content

4 étel, ami durván módosítja a gyógyszerek hatását

2018. 04. 26. 13:00

A gyógyszerszedés egyik íratlan szabálya, hogy a bevételnél jobb, ha szinte „üresen” küldjük a gyomorba, azaz egyetlen korty vízzel. Ezzel az óvintézkedéssel elkerülhető számos kellemetlen mellékhatás, amelyet bizonyos ételek hatóanyagmódosítása okoz. De melyek eme ételek?

Nem titok, hogy az ételek, amelyeket elfogyasztunk, hatással vannak a szervezet egészére. Némelyek a hangulatot, míg mások az emésztést befolyásolják, de vannak olyan tápanyagok, amelyektől szinte új erőre kapunk pillanatok alatt.

Levek, fűszerek, mellékhatások

Az étel és a tápanyag mindenre hatással van, ami a szervezetbe egyszer bekerül, így a gyógyszerekre is. Bizonyos fajtáik kölcsönhatásba is léphetnek, aminek nincs túl jó végeredménye az esetek többségében.

Példának okért vegyük a leghétköznapibb gyógyszer, amit a lakosság közel negyede szed: a vérnyomáscsökkentőt. A szóban forgó gyógyszer azonban nem célszerű bevenni gyümölcslével, mert komoly problémát okozhat. No, de mivel érdemes még elővigyázatosnak lenni?

Tej és tejtermékek

A tejfogyasztás alapjaiban véve nem rossz szokás, ám ha az ember antibiotikum kúrán van, jobb, ha felfelejti a fehér színű folyadékot.

A tej és tejtermékek akár felére csökkentetik az antibiotikum kúra sikerességét, ami annak köszönhető, hogy a tejtermékekben található kalcium az antibiotikum alkotóelemivel egy felszívódásra képtelen masszát képez a belekben. Elkerülhető a kellemetlen hatás, ha legalább két-három órát várunk a tejtermékfogyasztással a gyógyszer bevétele előtt, vagy azt követően.

Gyümölcslevek

A gyümölcslé jó alternatíva abban az esetben, ha az embernek nincs étvágya, de nem akarja, hogy a szervezete kiürüljön. Viszont bizonyos gyümölcslevek ártalmasak lehetnek a szervezetre nézve, a gyógyszerszedési időszak alatt.

Például a grapefruitban található furanokumarin nevű anyag, a bélrendszerben található enzimek működését szabotálja, aminek köszönhetően az nem tud hatékonyan védeni a fertőzésektől illetve a felszívódás is kevésbé szabályozottá válik.

A szabálytalan felszívódás miatt, van, hogy több gyógyszerhatóanyag szívódik fel a kelleténél. Ezért nem szabad a szívritmusszabályzó gyógyszerek, antidepresszánsok, antihisztaminok és antiepileptikumok bevételét a grépfruitfogyasztás idejére időzíteni. Sőt, jobb, ha az illető am block elkerüli annak minden jellegű fogyasztását.

Húsok

Az asztmások számára kerülendő étel, mert a sütés során az ételben keletkező szénrészecskék rohamot is kiválthatnak, valamint meggátolják az asztmagyógyszerekben található theophylline működését.

Multivitamin

A multivitaminok még mindig megosztó szerepben tetszelegnek. Mindenesetre nem árt tudni, hogy a szóban forgó étrendkiegészítők meggátolhatják az antibiotikumok felszívódását.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com, pixnio.com)