Nem titok, hogy az ételek, amelyeket elfogyasztunk, hatással vannak a szervezet egészére. Némelyek a hangulatot, míg mások az emésztést befolyásolják, de vannak olyan tápanyagok, amelyektől szinte új erőre kapunk pillanatok alatt.
Levek, fűszerek, mellékhatások
Az étel és a tápanyag mindenre hatással van, ami a szervezetbe egyszer bekerül, így a gyógyszerekre is. Bizonyos fajtáik kölcsönhatásba is léphetnek, aminek nincs túl jó végeredménye az esetek többségében.
Példának okért vegyük a leghétköznapibb gyógyszer, amit a lakosság közel negyede szed: a vérnyomáscsökkentőt. A szóban forgó gyógyszer azonban nem célszerű bevenni gyümölcslével, mert komoly problémát okozhat. No, de mivel érdemes még elővigyázatosnak lenni?
Tej és tejtermékek
A tejfogyasztás alapjaiban véve nem rossz szokás, ám ha az ember antibiotikum kúrán van, jobb, ha felfelejti a fehér színű folyadékot.
A tej és tejtermékek akár felére csökkentetik az antibiotikum kúra sikerességét, ami annak köszönhető, hogy a tejtermékekben található kalcium az antibiotikum alkotóelemivel egy felszívódásra képtelen masszát képez a belekben. Elkerülhető a kellemetlen hatás, ha legalább két-három órát várunk a tejtermékfogyasztással a gyógyszer bevétele előtt, vagy azt követően.
Gyümölcslevek
A gyümölcslé jó alternatíva abban az esetben, ha az embernek nincs étvágya, de nem akarja, hogy a szervezete kiürüljön. Viszont bizonyos gyümölcslevek ártalmasak lehetnek a szervezetre nézve, a gyógyszerszedési időszak alatt.
Például a grapefruitban található furanokumarin nevű anyag, a bélrendszerben található enzimek működését szabotálja, aminek köszönhetően az nem tud hatékonyan védeni a fertőzésektől illetve a felszívódás is kevésbé szabályozottá válik.
A szabálytalan felszívódás miatt, van, hogy több gyógyszerhatóanyag szívódik fel a kelleténél. Ezért nem szabad a szívritmusszabályzó gyógyszerek, antidepresszánsok, antihisztaminok és antiepileptikumok bevételét a grépfruitfogyasztás idejére időzíteni. Sőt, jobb, ha az illető am block elkerüli annak minden jellegű fogyasztását.
Húsok
Az asztmások számára kerülendő étel, mert a sütés során az ételben keletkező szénrészecskék rohamot is kiválthatnak, valamint meggátolják az asztmagyógyszerekben található theophylline működését.
Multivitamin
A multivitaminok még mindig megosztó szerepben tetszelegnek. Mindenesetre nem árt tudni, hogy a szóban forgó étrendkiegészítők meggátolhatják az antibiotikumok felszívódását.