Jump to content

A kalcium évszázados tévhite

2018. 09. 04. 09:05

Kalcium allergia ellen, kalcium a csontritkulás ellen, kalcium minden ellen. A bibi csak annyi, hogy egyre több orvos szerint feleslegesen szedjük.

A kalcium persze elengedhetetlenül fontos a mindennapi élethez és a szervezet normális működéséhez, de nem csodagyógyszer. Ennek ellenére mindenre használják a magyarok: fogzásra, náthára, köhögésre, és leggyakrabban darázscsípésre, allergiára. A meglepetés? Ezekre egyáltalán nem hat.

A kalcium iránti felhőtlen rajongásunk egyedi dolog, mert hiába van jelen máshol is a csodaszer, egyik nemzet sem használja ennyire széleskörűen. Talán ez annak is betudható, hogy a kalcium jótékony hatását nem támasztja alá egyetlen tudományos kísérlet, és az orvosi egyetemen sem hangzik el, hogy az mindenre alkalmazható. De akkor miért lehet, hogy az allergiás tünetek enyhülnek? Puszta véletlen, a kalciumnak nincs hozzá köze.

Akkor mégis hogyan jutott a köztudatba, hogy a kalcium a jó gyógyszer? Egy évszázados kutatás miatt. Az 1800-as évek végén Amerikában kezdték tesztelni a szert, mint allergia enyhítő készítményt, majd az 1930-as évekre hozzánk is elterjedt, noha semmilyen allergianyugtató pozitív hatását nem ismerték fel.  Európában viszont tovább folyt a kutatás, a 30-as években, Németországban allergiás megbetegedésekben használtak kalciumot, gyulladás gátló hatása miatt.

Magyarországon a gyógyszerészek egyik alapművének számító szakkönyvében még a 70-es években is ajánlották allergia ellen a kalciumot. Talán innen eredhet az évtizedek óta bennünk gyökeredző kalcium-függőség.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)