Jump to content

Gyógyszerszárnyán repül az álom, avagy az altatók legsúlyosabb veszélye

2018. 12. 10. 16:00

Mint egy görbe estének, úgy az altatószedésnek is van hátulütője. De míg az előbbit kialudjuk, addig utóbbi pontosan az ellenkezőjét képes előidézni a szervezetben. Paradox? A cikkből kiderül, miért nem az.

Az alvás sokaknak csak álom, és ez a mondat nem csak azért állja meg a helyét, mert kellően irodalmi, hanem azért is, mert az amerikai közegészségügyi és járványügyi központ (CDC) által idén februárban megjelentetett Sleep indexből kiderül, hogy az alváshiány a 15 vezető halálok egyikévé lépett elő. Sőt, minden harmadik embert érintett már alvászavar.

Bárányszámolgatás, mézes tea, altató

Ki erre, ki arra esküszik. Viszont annyi előrebocsátható, hogy bármennyire rossz minőségű, nem kielégítő vagy éppen kínszenvedéssel teli az ágyban eltöltött idő, az altató csak ront a helyzeten. Főképp, ha nem megfelelően van használva.

Az altatóhasználás paradoxonjának ugyanis a fenti dolog áll a hátterében, azaz a tudatos használat. A legtöbb altatószert ugyanis nem szabad két hétnél tovább alkalmazni. Ennek ellenére hazánkban gyakran találkozni olyanokkal, akik az idejét sem tudják annak, hogy mióta gurítják le menetrendszerűen a torkukon a fehér pirulát az ágy szélén ülve.

Sajnos azonban kevesen tudják, hogy a fenti tevékenység mennyire veszélyes tud lenni. Ugyanis, az altatószerek úgy hatnak, hogy megváltoztatják az alvás szerkezetét, minőségét. Azaz, látszólag, az érintett a szokásos egy-két-három óránál többet alszik, sőt akár az előírt mennyiséget is álomba merülve tölti, azonban, hiába lesz meg a szükséges alvásmennyiség, mert annak a minősége nem vethető össze azzal, amit mondjuk szermentesen tölt durmolással.

Az alvás minőségének romlása annak tudható be, hogy az altatószerek lerövidítik az alvás legmélyebb azaz negyedik fázisát. Hosszú, hónapokig, évekig tartó szedésük során pedig nem csak lerövidítik, de teljesen meg is szüntetik azt.

Romló memória, javuló alvás – megéri?

Mivel a mélyalvás során regenerálódik az agy, és zajlanak le azok a folyamatok, amelyek az aznapi emlékek beágyazódásáért és egyéb folyamatokért felelősek, nem kérdés, hogy a lehető legtöbb pihenőidőt ebben a fázisban kell tölteni. Viszont altatóval ez nem lehetséges, így, nem zajlanak le a kellő események.

Ennek köszönhetően, a kognitív készségek, a tanulás, az emlékezés romlik, sőt mozgáskordinációs zavarok is felléphetnek. A hosszú, rendszeres altatóhasználat gyakorlatilag elbutítja az agyat, mert kiiktatja a legfontosabb regenerálódási időt az alvásból, azaz a mélyalvást. Tehát nem véletlen, hogy az altatószerek csak egy-két hétig használhatók.

A tartós alvászavaron túl

Tűzoltásnak egy-két hétre jó megoldás az altató, ám nem szabad leragadni a piruláknál. Minden esetben meg kell találni az alvászavar kiváltó okát, akár pszichológus, akár alvásterapeuta, akár doktori segítséggel, mert a tüneti kezelés, hosszú távon, csak ront a helyzeten.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)