Jump to content

5 rendszeresen szedett gyógyszer, ami elhízáshoz vezet

2019. 02. 11. 14:45

Kortól függetlenül sokan kezdik vagy zárják a napot egy pirula társaságában. Az általános mellékhatásokon túl, azonban bizonyos gyógyszerkészítmények komoly súlytöbbletet eredményezhetnek. Összegyűjtöttük melyek ezek.

Amikor a mérleg nyelve hirtelen meglódul, az ember első sorban arra gondol, hogy a mozgásszegény életmód, vagy épp az éjszakai nasizás tehet róla. A helyzet azonban ennél jóval árnyaltabb. Tény, hogy a nem megfelelő életmód is segít a meghízásban, ugyanakkor egy nem várt helyről is származhatnak a plusz kilók, méghozzá a gyógyszerekből.

Diabétesz gyógyszerek

Már maga a betegség is súlynövekedéssel jár, ami viszont ennél még kellemetlenebb, hogy a diabéteszt kezelendő gyógyszerek is előidézhetik még jobban a hízást. Az inzulnitartalmú szerek számlájára írható ugyanis, hogy ezek fokozhatják a zsír és a glükóz raktározását.

Ugyanakkor a fenti témát vizsgáló tanulmány szerint a fenti jelenség elkerülhető a megfelelő mennyiségű mozgás és a növényi alapú étrend követésével.

Antihisztaminok

Nagyon érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet egy tanulmány, ami arról számolt be, hogy az allergiaszezonban szedett antihisztaminok jócskán hozzá járulnak a derékbőség növekedéshez. Ez a H1 antihisztamin jelenlétének köszönhető.

Béta-blokkolók

A magas vérnyomás kezelésére szánt gyógyszerek talán a leggyakrabban szedett medikációk toplistáján foglalnak helyet. Ugyanakkor a számos mellékhatás között fontos kiemelni, hogy csökkenthetik az inzulinérzékenységet, aminek következtében megnövekszik a hízásra való hajlam.

Antidepresszáns

A depresszióra, szorongásra adott gyógyszerek is ahhoz vezethetnek, hogy komplett ruhatárat cseréni kelljen egy mérettel. Az, hogy kisebbre vagy nagyobbra változik a méret nagyban függ a gyógyszertől és az emberi tényezőtől is.

Ezesetben, ha egy túlsúlyos ember kezd el fogyni a gyógyszerek hatására, az azt jelenti, hogy kezd kilábalni a depresszióból, így értelemszerűen, ha a depresszió miatt lesoványodott kezd hízni, az is a gyógyulás jele. Ugyanakkor, nem mindig ilyen egyértelmű a dolog, mert ha egy alapvetően túlsúlyos ember kezd még jobban hízni, az viszont a gyógyszer mellékhatása.

Fogamzásgátló

Talán senkit nem ér meglepetésként, hogy a fogamzásgátló tabletta is felkerült a listára. A pirulák természetüknél fogva beleavatkoznak a hormonháztartás egyensúlyába, és általánosságban súlynövekedést és folyadékvisszatartás eredményeznek.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu | Kép: pixabay.com)