Jump to content

Három hónapos védettséget ad és mellékhatás nélküli a Moderna védőoltása

2020. 12. 03. 18:26

A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni védőoltásának hatására antitestek képződnek, amelyek az oltás után legalább 90 napig védettséget biztosítanak a New England Journal of Medicine orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint.

A védettség időtartama ennél kétségkívül hosszabb, de ezek az első, több hónapra vonatkozó adatok, amelyeket egy tudományos folyóiratban is hitelesítettek.

A közegészségügyi intézetek kutatói bevizsgálták a vakcina második adagjának beadása után 90 nappal a kétféle antitestet. A második oltás 28 nappal követte az elsőt.

A kutatók az antitestek kismértékű, várt szintű csökkenését tapasztalták a beoltott pácienseknél, de ez a szint így is magas volt, és meghaladta a Covid–19-betegségből felgyógyult egykori betegek vérében természetesen képződő antitestek szintjét.

A kísérletek első szakaszában semmilyen nem kívánatos mellékhatást nem tapasztaltak.

Az antitestek az immunrendszer válaszának egyik összetevői, az úgynevezett B-limfociták vagy termelik az antitesteket, a T-sejtek pedig elpusztítják a fertőzött sejteket.

A kutatók megjegyezték, hogy az immunmemória sejtjeit még nem ismerik, de a korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a védőoltás előidézi a killer vagy ölősejtek termelését.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)