Jump to content

Magyarországon is kapható a gyerekeknek orron át adható influenza elleni vakcina

2021. 11. 26. 12:55

November közepétől Magyarországon is elérhető a gyerekeknek orron át adható influenza elleni vakcina – közölte a gyártó AstraZeneca csütörtökön az MTI-vel.

A szuszpenziós orrspray 24 hónapos kortól használható. A négykomponensű szerben megtalálható mindkét A és mindkét B vírustörzs elölt formában, amelyet az adott szezonnak megfelelően aktualizálnak évről évre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően.

A közlemény kitér arra, hogy influenzaszezonban a megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, hiszen az őszi-téli időszakban nagyon sok időt töltenek együtt zárt térben, óvodákban és iskolákban. Tanulmányok szerint a gyerekek hosszabb ideig ürítik az influenzavírust, mint a felnőttek, akár 10 napon túl is fertőzhetnek, sőt a kisgyermekek már több nappal a betegség megjelenése előtt is terjeszthetik a vírust.

Az influenza az esetek döntő többségében a krónikus betegségben szenvedő idősek (közülük is kiemelten az asztmások, a túlsúlyosak és a cukorbetegek) körében okozhat nagyon súlyos szövődményeket, a gyermekek is a magas kockázatú csoportba tartoznak. Gyermekkorban a heveny középfülgyulladás az influenza leggyakoribb szövődménye.

Az orrspray receptköteles, a készítmény orvosi, egészségügyi felügyelettel adható be.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)