Jump to content

Kanadai engedélyt szerzett a Richter egyik kiemelt gyógyszere

2022. 04. 28. 17:08

A Richter Gedeon Nyrt. partnercége, az AbbVie engedélyt szerzett a Kanadai Egészségügyi Hatóságtól (Health Canada) az amerikai piacon Vraylar néven kapható, a Richter egyik kiemelt készítményének (cariprazine) használatára az I. típusú bipoláris betegség és a skizofrénia felnőttekben történő kezelésére.

"Újabb fontos mérföldkő jelzi azt, hogy az I. típusú bipoláris betegségben és skizofréniában szenvedő betegek számára a cariprazine globális kezelési alternatívát nyújt" - fogalmazott Greiner István, a Richter K+F igazgatója a közleményben. Hozzátette: meggyőződésük szerint ez az innovatív terápia sikeresen elégíti ki mind a kanadai betegek, mind pedig az egészégügyi szakemberek igényeit.

A közlemény szerint mintegy 2,2 százalékra becsülik azon kanadai polgárok arányát, akik életük során tapasztalják az I. típusú bipoláris betegség tüneteit. Ez az állapot hasonló arányban léphet fel férfiaknál és nőknél is. A skizofrénia mintegy 300 ezer kanadai beteget érint.

A cariprazine hatóanyagú Vraylar a Richter és az AbbVie közös fejlesztése. Az AbbVie felelős a termék Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Tajvanban és egyes latin-amerikai országokban (Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Ecuador, Mexikó, Peru és Venezuela) történő értékesítésért.

A Richter Gedeon Nyrt. 2021-ben 141,180 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 33,1 százalékkal nagyobb az előző évinél. A társaság éves árbevétele 630,595 milliárd forint volt, 11,3 százalékkal haladta meg az előző évit. A kiemelt készítmények között a Vraylar árbevétele jelentősen nőtt tavaly: az amerikai forgalom után elért royalty árbevétel 28,7 százalékkal 101,569 milliárd forintra nőtt (dollárban 30,2 százalékkal). A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a papír legmagasabb árfolyama 9185 forint, a legalacsonyabb 6310 forint volt.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)