Jump to content

Új sikert értek el a kutatók: gyógynövény alapú fájdalomcsillapítót fejlesztettek

2022. 06. 13. 14:34

Ezekben a napokban kerül számos magyar patika polcaira az első gyógynövény alapú fájdalomcsillapító, a Herbapirin. A fűzfakéreg kivonat alapú készítmény évtizedeken át tartó kutatás eredménye, hatalmas sikernek tekinthető a megjelenése. Leginkább azok számára jelent segítséget, akik nem akarják szintetikus gyógyszerekkel feleslegesen terhelni a szervezetüket.

Gondos kutatómunka áll a frissen bejelentett magyar innovációs gyógynövény alapú fájdalomcsillapító, a Herbapirin mögött. A hazai szakemberek által fejlesztett készítmény forradalmasítja a fájdalomcsillapítást azok számára, akik kerülnék a szintetikus gyógyszerek szedését.

Idegi és ízületi eredetű fájdalomra is hatásos

A Herbapirin 100%-ban magyar fejlesztés. Hazai gyógyszerészek és gyógynövény szakértők évtizedeken át dolgoztak rajta, sőt a gyártása is itthon történik. A gondosan összeválogatott természetes hatóanyagok (például rozmaring, a kurkuma, vagy a fűzfakéreg) egymást segítve hathatnak a fájdalomra, és a fájdalmat keltő gyulladásos folyamatokra, legyen az idegi, vagy ízületi eredetű.

„A készítmény fő hatóanyaga a szalicin, amely természetes gyulladáscsökkentő és fájdalmat enyhítő hatással rendelkezik, miközben nincs hatással a vérlemezkék aggregáló képességére, ezáltal nem befolyásolja a véralvadási időt. A további hatóanyagok segíthetik megőrizni a test egészséges integritását, visszaállíthatják a gyulladás ellenes hormonok természetes egyensúlyát, valamint antioxidáns hatásuk révén további védelmet nyújthatnak a szervezetnek” – árulták el a készítmény kifejlesztői.

Mitől ilyen hatásos a fűzfakéreg?

A gyógynövény titka abban rejlik, hogy nagyon hasonlít az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapítóhoz, az aszpirinhez, ugyanis ahhoz hasonlóan a szalicil egyik természetes forrása. A fehér fűz ugyan lassabban fejti ki hatását, mint az aszpirin, de hatása tovább tart és kevesebb a – vagy egyáltalán nincs – mellékhatása. A fehér fűzfakéreg hatásosan enyhíti a fejfájást, lelki feszültséget és a heveny izomfájdalmat, de más idült fájdalmak kezelésére is alkalmas, például hátfájás, nyakfájás.

Talán meglepő, hogy egy gyógynövény alapú gyógyszer is tud ugyanolyan hatásos lenni, mint a klasszikus fájdalomcsillapító. Sőt, a szedése sokkal kedvezőbb a szervezet számára, és nincsennek mellékhatások sem.

„Három fő összetevője van. A „Rosmarini aetheroleum”, vagyis a rozmaring illóolaj, amelynek kivonata jótékony hatással lehet az izom- és ízületi fájdalmak kezelésében. A másik a „Curcumae longae extractum”, a kurkuma kivonata, mely csökkentheti a gyulladásos mediátorok képződését, ezáltal pozitívan hathat a gyulladás folyamatára, annak elmúlását felgyorsíthatja. Végül pedig a „Pycnogenol”, vagyis a fenyőkéreg kivonata. A pycnogenol hatóanyaga jótékony hatással lehet az osteoarthritis okozta ízületi fájdalmakra, illetve csökkentheti a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek szükségességét” – tették hozzá a Herbapirin készítői.

A készítmény ezekben a napokban kerül a patikák polcaira, de a lehető legszélesebb körben mindenhol elérhetővé szeretnénk tenni, így hamarosan drogériákban, herbáriákban és élelmiszerláncoknál is meg lehet majd vásárolni.

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)