Jump to content

Nincs több elbóklászás!

2015. 04. 17. 20:12

Egy tizenéves feltaláló, Kenneth Shinozuka megtalálta a megoldást a demenciás betegek elbóklászására! Nagypapája Alzheimer -kóros, Kenneth az ő, és a gondozó nagynéni sorsát próbálta megkönnyíteni találmányával.

Az USA-ban 67 másodpercenként diagnosztizálnak új Alzheimer-kóros pácienst. 2050-re megháromszorozódik a számuk, s ellátásuk, gondozásuk társadalmi gonddá válik majd.

Kenneth nagyapja a fiú négy éves korától szenved ebben a betegségben. Találmánya a következő. Adott egy okostelefon, és egy nyomásérzékelő, amit a páciens sarkára tesznek. Ez, ha a páciens rááll, jelzi a testsúlya miatti nyomásváltozást, és hangriasztást küld a gondozó telefonjára.

Ez a találmány javíthatja az idősek életminőségét. Az eszköz megalkotása során szükség volt az érzékelő megalkotására, az áramkör megtervezésére, és az app programozására. Az érzékelő egy olyan vékony és rugalmas fóliaérzékelő, amiben áramvezető, nyomásra érzékeny tintarészecskék vannak. Nyomás fellépése esetén nő a részecskék közti vezetőképesség. Az áramkör viselhető, vezeték nélküli, a Bluetooth alacsony fogyasztású, érme nagyságú elemmel üzemelő megoldásai.

A gondozó okostelefonja egy app segítségével távolról figyeli az illetőt. Két változat van, az egyik egy érzékelős zokni, a másik egy olyan érzékelő, amelyet az illető talpán bárhova fel lehetett erősíteni. A készüléket Kenneth a nagyapján tesztelte, s eddig 100%-ban észlelte elkószálási kísérleteit. 2014-ben már kaliforniai idősek otthonaiban béta-tesztelték, most a készülék tökéletesítésén, és piacra dobásán van a sor.

Az érzékelők által gyűjtött adatok javíthatják a betegek kezelését, elősegíthetik a gyógyításukat is. Kenneth azt is tanulmányozza, hogy van-e összefüggés a beteg éjjeli sétáinak száma, nappali tevékenységei és étrendje közt.

(Forrás:http://2014davidsonfellows.com/kenneth-shinozuka/ Fotó:www.nbcnews.com,nichibei.org)