Jump to content

A legkövérebb nemzet a magyar

2015. 05. 04. 22:09

Elszomorító, de a Health at a Glance felmérés adatai szerint hazánkban a legmagasabb a túlsúllyal bírók száma. Hazánk után az Egyesült Királyság, majd Írország következik, a legkevésbé elhízott nemzet pedig Romániában él.

Barátkozzunk a gondolattal, hogy a kontinens legkövérebb nemzete vagyunk. Ennek egyrészt az is az oka, hogy az elmúlt egy- két évtizedben a magyarok egyre inkább kihagyták étkezéseikből az egészséges ételeket (halételek, zöldségek, gyümölcsök), valamint az, hogy keveset mozognak (a magyarok 62%-a egyáltalán nem sportol az Eurobarometer 2013-as adatai alapján).

A Health at Glance felmérésének alapjául a testtömegindexet (testsúly osztva a méterben vett magasság négyzetével) vették. Az eredmény: a 15 évnél idősebbek közt az elhízottak aránya 28,5 százalékos. Ha ehhez hozzáadjuk a túlsúlyosak arányát, már kb. 60 százalék az aránya azoknak, akik testsúlyproblémával küzdenek.

Megdöbbentő, hogy hazánkban a hat vezető halálok összefügg az elhízással. Koleszterinfogyasztásban is az élen járunk Európában: a férfiak napi bevitele duplája az egészséges határnak, a nőké másfélszerese. Emellett a szükséges élelmi rostok körülbelül kétharmadát fogyasztjuk csak el.

A testtömegindex 25 alatt normális, 28-30 között túlsúlyt jelez, 30-40 között pedig olyan mértékű elhízásról van szó, melynél már az egészségügyi kockázat is nagy.

(Forrás: Health at a Glance / Fotó:pixabay.com)