Jump to content

Szemvizsgálat okostelefonnal

2015. 05. 06. 14:07

Andrew Bastawrous megoldást keresett az elszigetelt helyen élő emberek szemvizsgálatára. Nehéz dolga volt, hiszen a drága, és nehézkes felszerelések ide csak nehezen jutnak el,  de aztán rátalált egy mobil alkalmazásra, és egy hardverre, amely úgy tűnik, megoldhatja a problémát.

A Földön 39 millió vak ember él. Elképesztően nagy ez a szám. A többségük egy teljes mértékben megelőzhető, vagy gyógyítható betegségben vakul meg, ami nagyon szomorú. Nem kellene, hogy így legyen.

Andrew Bastawrous azért költözött Kenyába, hogy utánajárjon, mit tehetne a vak emberek megsegítéséért. A felszereléseket, pénzt, járműveket, klinikákat mind biztosították. Nehéz dolguk volt, hiszen áram ritkán volt, és a felszerelést benzinnel működőgenerátorról üzemeltették.

Kenyában többen férnek hozzá mobiltelefonhoz, mint vízhez. Andrew Bastawrous egy okostelefon alkalmazást dolgozott ki, a neve Peek Vision, mely segítségével a közösségi egészségügyi dolgozók bárhol képesek a szemészeti ellátás nyújtására. Nem számít a kor, és a nyelvtudás. Az adatokat nem orvosi zsargonban közlik a páciensekkel, s a látás-szimulátor program segítségével a gondozóknak és tanítóknak is bemutatják, hogy a vizsgált személy hogy látja a világot, így jobban tudnak segíteni.

A retina vizsgálatához kifejlesztettek egy 3D nyomtatású, olcsó eszközt, amely egy okostelefonhoz csatlakoztatható, s lehetővé teszi a szem hátsó részének megtekintését nagyon jó minőségben. A dolog szépsége, hogy ezt bárki meg tudja csinálni.

Ma az egészségügyi dolgozók egy biciklivel, egy okostelefonnal, és egy napelemes hátizsákkal utaznak a páciensekhez. A high-tech vizsgálat során a szakértők kapcsolatba kerülnek a páciensekkel, akik fel tudják állítani a diagnózist, és kezelési tervet tudak adni.

A project menedzserek, kórházigazgatók az adatbázisokban rá tudnak keresni bármely paraméterre, emberekre állapotuk szerint, olyanokra, akik gyógyíthatók, mert pl. hályogtól vakultak meg. Használhatnak tömeges SMS szolgáltatást hogy éretsítsék őket, hogy kezelni fogják őket. A közösség, a helyi vezetők segítenek megtalálni ezeket az embereket.

(Forrás:ted.com / Fotó: www.wired.co.uk,www.gottabemobile.com)

Facebook oldalunkat itt találod!