Jump to content

Elállítja a vérzést ez a gél!

2015. 05. 10. 08:00

Van jobb módszer a sebzárásra a varratoknál! Joe Landolina találmánya egy olyan orvosi gél, mely azonnal elállítja a traumatikus vérzést, s így nincs többé szükség szorítókötésre.

Joe Landolina olyan bioanyagok fejlesztésén dolgozott az utóbbi években, amelyek együtt tudnak működni a testtel, és begyógyítják, behegesztik a sebeket.

A test, -mind tudjuk- sejtekből épül fel, melyek rostokból, fehérjékből és cukrokból álló bonyolult térhálóban helyezkednek el, amelyet mely neve extracelluláris mátrixnak (ECM). Az ECM tartja a helyükön a sejtjeinket, ez adja meg szöveteink szerkezetét, és otthont is nyújt nekik. Az ECM a test minden területén más és más, és ez végzi a sebgyógyítást. A sebhely valójában egy rosszul formázott ECM.

Joe Landolina felfedezte, hogyha egy darabka, növényből származó polimert tesz a sebbe, be fogja magát építeni a helyi szövetbe. A gél hasonul a helyi szövethez. A gél egy artériás vérzés során beépül a húsba, a vér reagál, vérrost-anyagot gyárt, s így 10 másodpercen belül nagyon gyors véralvadást eredményez. Egy ilyen súlyos vérzést ma 5 perces szorítókötéssel lehet elállítani.

A módszert 2015 januárjától januártól állatorvosok alkalmazzák, s remélhetőleg a humán orvoslásban is alkalmazható lesz.

(Forrás:ted.com / Fotó:flickr.com)

Facebook oldalunkat itt találod!