Jump to content

A rákos megbetegedések kétharmada megelőzhető

2015. 07. 03. 20:53

Tudtad, hogy mind a dohányzás, mind a mozgásszegény életmód a rákok harmadáért felelős? Megdöbbentő, de napi egy doboz cigaretta elszívásával huszonkétszeres esélyed van a tüdőrák kialakulására, de maga a dohányzás egyéb tumoros megbetegedések kialakulásáért is felelős.

Most pedig jöjjenek a tények: a normál testtömeg felett minden egyes plusz kiló egy százalékkal növeli a rák kockázatát. A rákos megbetegedések húsz százalékáért az egészségtelen életmód a felelős, melyben benne van a mozgásszegény életmód (5%), a fokozott alkoholfogyasztás (3%) a helytelen táplálkozás (5%), és a túlzott napozás is.

Az emberek többsége élete folyamán folyamatosan hízik. A plusz kalóriák majdnem mindig csak zsírszövet formájában jelenik meg, ami olyan hormonokat (ösztrogént és inzulint), növekedési faktorokat termel, melyek hozzájárulnak a rákos megbetegedésekhez.

Az elhízás és egyes ráktípusok kialakulása között tudományosan is igazolható a kapcsolat. Az elhízás hasnyálmirigy-, vastagbél-, vese- és emlőrákot, illetve a nyelőcsőrák egy bizonyos típusát okozhatja, de pl. májrákhoz, és az epehólyag rákjához is vezethet.

A rendszeres mozgás, sportolás rákmegelőző hatása miatt az Amerikai Rák-Társaság ajánlásaiban is szerepel.

A fokozott alkoholfogyasztás a száj-, gége-, garat-, nyelőcső-, vastagbél- és emlőrák kockázatának növelésében jár élen. A forró ételek gyakori fogyasztása gyomorrákot okozhat. A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása viszont védhet a vastagbélrákkal szemben. Epidemiológiai vizsgálatok szerint nagy túlsúly esetén már 10 kg fogyás is 11 százalékkal csökkenti a rák kialakulását.

(Forrás: MTA, és Semmelweis Médiasarok, Fotó:Saline_Solution_Health_by_koratmember)

Facebook oldalunkat itt találod!