Jump to content

Élet mikró, és wifi nélkül!

2015. 07. 10. 13:11

A Csend Zónában 34 ezer négyzetkilométer területen rádiócsendes övezet található. Washingtontól nyugat felé tartva, Pocahontas megyében így az elektromágneses mezőkre érzékenyek (mintegy 8000 ember) éli vígan a világát.

A Csend Zónát még 1958-ban alakították ki, annak érdekében, hogy a Robert C. Byrd Green Bank teleszkóp (GBT) biztonságosan működhessen. Tudtad, hogy ez a teleszkóp az éggömb 85 százalékát látja? 9300 négyzetméternyi területet foglal el, és az űrben látható fényt nem, de rádióhullámokat kibocsátó elemeket próbálja elfogni.

A teleszkóp egy watt milliomodjának milliárdjának a milliárdját is érzékeli, de minden elektromágneses sugárzás (még egy elromlott porszívó is) befolyásolja adatainak tisztaságát.

Itt nincs mobil, mikró, vezeték nélküli csengő, babamonitor, wifi, és 1,6 kilométernyi távolságában még benzinmotoros autó sem. Persze internet azért van, szélessávú, amihez kábelen csatlakoztatják a gépeket. A teleszkóp fenntartása ugyanis évi 14,5 millió dollár, ezért kérdéses, meddig marad fenn.

(Forrás, Fotó:en.wikipedia.org)

Facebook oldalunkat itt találod!