Jump to content

Japánban robotokkal harcolnak az időskori depresszió ellen

2015. 09. 05. 12:30

Az idősödő társadalmi struktúra nem kedvez a benne élő öregek számára. A térségben mindennaposnak számít a 65+-os réteg teljes kizárása, elhanyagolása, ami súlyos problémákat idéz elő a magukra hagyott emberekben.

Általános problémának tekinthető az –és nem csak Japánban –, hogy nem törődnek sokat az idős emberekkel, akik magányossá, majd depressziósakká válnak. Ez megelőzhető volna, egy kis törődéssel vagy társasággal.

Egy csapat fejlesztő a problémán robotikus megközelítéssel változtatna. Azaz, készítettek egy olyan robotot, ami kifejezetten az idős korosztály magányosságát csökkentendőnek. A szerkezetet Babyloidnak keresztelték.

Babyloid képes több száz hangot lejátszani és rögzíteni. Szilikonból készült, és a beépítet programoknak köszönhetően, mindig interakcióba akar lépni a tulajdonosával. Azaz, pl. elsírja magát, ezzel elérve azt, hogy kézbe vegyék é vigasztalják, boldogságában piros színűre vált, bánatban kékre, ami szintén arra ösztönzi felhasználóját, hogy játsszon vele. Célja, az állandó kapcsolat kiváltása, ami miatt nem érezheti olyan egyedül magát az ember.

A Japán ápolási otthonokban már tesztelték a robot valós hatékonyságát, és az eredmények tükrében kijelenthető, hogy működik a stratégia. Egyetlen problémája, hogy egy masina 20.000 euróba kerül, ami egy idős ember számára nagyvalószínűséggel megengedhetetlen.

Egyetlen kérdés merül csak fel, vajon miért nem vesznek inkább egy kutyát? Hiszen az is bizonyítottan csökkenti a depressziót és szorongást.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: technocrazed.com)