Jump to content

A vörösbor összetevői megelőzik az időskori emlékezetvesztést

2015. 09. 08. 16:00

A borban található összetevők képesek megelőzni az idő előrehaladtával jelentkező memóriagyengülést, a friss kutatások szerint.

A vörösbor két alkotóelemét szokták kiemelni, ha a pozitív gyógyhatásról van szó. Az egyik a polifenol tartalmú hatóanyagok, a másik pedig a resveratrol. Jelen esetben, az utóbbiról lesz szó bővebben, mely képes felvenni a harcot az időskori memóriavesztéssel, sőt akár meg is tudja előzni azt.

A resveratrol hatásmechanizmusát, és megelőzési képességét patkányokon is tesztelték. A középkorú állatok resveratrol kezelést kaptak. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatással lesz a bor összetevője az agyukra. Az eredmények bizakodásra adnak okot ugyanis a négy hetes kezelés után a tesztalanyok jobb memória eredményeket, és kedvet produkáltak, mint előtte. Embereken viszont még nem folytattak kísérletet.

A resveratrol megtalálható számos ételben és italban, olyanokban, mint pl.: szőlő, áfonya, mogyoró és a kakaó. Közismerten jó gyulladáscsökkentő, gátolja a vérrögképződést, szinten tartja a koleszterint, jó hatással van a szívre, illetve megfelelő mennyiség bevitele mellett rákmegelőző hatású.

A memória vesztés megelőző hatásának okáról egyelőre csak hipotézisek léteznek. Az elfogadott tézis azt mondja ki, hogy a resveratrol újra aktiválja a hippocampus elhalt, nem használt részeit, sejtjeit, ezáltal „újraindítja” az agyat.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Szeniormagazin Facebook oldalát!
(Kép: alfieandhetty.com.au)